Menü Bezárás

Az allergiákról általában

Az allergiákról általában

Az allergiák tulajdonképpen a szervezet által kialakított ún. túlérzékenységi reakciók összefoglaló elnevezései. A kialakulásukért számos ok tehető felelőssé, tehát egy összetett oktanú mechanizmusról és betegségről van szó. 

A túlérzékenységi reakciók különböző módokon alakíthatnak ki tüneteket. A folyamatok alapjául viszont minden esetben az ún. allergén szolgál. Ez egy olyan anyag, mely minden állat és ember környezetében előfordulhat, viszont egy egészséges szervezetben semmiféle kóros reakciót nem fog kiváltani. Egy allergiás hajlamú egyedben ezeket az allergéneket az immunrendszer idegen behatolóként azonosítja és különböző mechanizmusokkal (különböző sejtek által termelt anyagokkal, ellenanyagokkal stb.) igyekszik azokat eltávolítani vagy fellépni ellenük, egy túlzó immunválaszt alakul ki. Ezek a mechanizmusok mutatkoznak aztán meg nagyon változatos tünetek formájában, melyeket kedvenceinket észlelhetünk

Állatainknál a leggyakoribb allergének a következők:

  • Füvek, fák, virágok pollenjei
  • Tárolási atkák, poratkák
  • Penészgombák
  • Bőrfelületen élő élesztőgombák
  • Eleségben megtalálható fehérjemolekulák
  • Paraziták termékei (pl. bolhanyál, rovardarabok, rovarok által kibocsátott anyagcseretermékek), csípések során a bőrbe jutó komponensek (pl. darázs-vagy méhcsípés során)
  • Bőrfelülettel érintkező vegyi anyagok
  • Szervezetbe jutó kémiai anyagok, gyógyszerek

Leggyakrabban a mindennapokban három fő allergiás kórképről: a környezeti allergiáról (=atópia; a környezetben található allergénekkel szemben), eleségallergiáról (eleségben található allergénekkel szemben) és bolhanyál-allergiáról (bolhanyálra adott túlérzékenységi reakciók esetében) beszélünk kutyák és macskák esetében.

 

Milyen tünetekkel találkozhatunk leggyakrabban?

Attól függően, hogy milyen allergiás folyamatról van szó, a tünetek változatosan lehetnek. Az esetek nagyobbik részében különböző súlyosságú bőrelváltozásokkal és viszketéssel találkozhatunk, hiszen emberekkel ellentétben az állatainknál a bőrben találhatók nagyobb számban a tünetek kialakításáért felelőssé tehető ún. hízósejtek. Ugyanakkor atópiás betegeknél találkozhatunk kötőhártyagyulladással, orrfolyással, tüsszögéssel, macskáknál az asztmás tünetek hátterében is azonosították. Eleségallergiánál nem ritkák az emésztőszervi tünetek (hányás, hasmenés, szellentés, böfögés, túlzott legelés), míg kontakt allergiáknál (pl. gyógyszeres nyakörv vagy fém etetőtál esetében) a közvetlen érintkezési felület érintettsége

A túlérzékenységi reakciók közé tartozik a csalánkiütés (urticaria) és a hirtelen kialakuló szöveti duzzanat is (angioedema), ez utóbbi akár életveszélyes állapotot is előidézhet a légutak elzáródásának következtében. Ez legtöbbször bizonyos gyógyszerekre, vakcinákra vagy csípésekre alakul ki és sürgős állatorvosi beavatkozást igényel.

 

Gyógyítható-e az allergia az állatoknál?

Az allergiás betegek legtöbbször életük végéig szenvednek az allergiák káros hatásaitól, abból maguktól kigyógyulni vagy “kinőni” nem tudnak. Ugyanakkor az allergének tudatos kerülésével, azok könyezetből való eltávolításával lehetséges a folyamatot csillapítani vagy megállítani. Amennyiben a környezetben található, érzékenyítő allergén eltávolítására nincs lehetőségünk (pl. pollenek esetlben), számos gyógyszer és kiegészítő terápiás lehetőség is elérhető, melyekkel a tüneteket enyhíteni tudjuk. Ezeknek a használatáról, a lehetőségekről minden esetben kérje ki állatorvosa tanácsát!