Menü Bezárás

Az allergiatesztekről

Az allergiatesztekről elöljáróban…

Az allergiateszt elnevezés valójában kicsit megtévesztő, hiszen mire erre a diagnosztikai lépésre kerül a sor, valójában már többnyire biztosak vagyunk abban, hogy az állat atópiás bőrgyulladásban (vagyis “környezeti allergiától”) szenved. Az allergia diagnózisának felállításához szükséges teszt hiányában a betegségre továbbra is a részletes kórelőzményből, a klinikai tünetekből és a korábban elvégzett specifikus tesztekből kizárásos alapon következtetünk. 

Tehát az ún. “allergia teszteket”  soha nem az allergiás megbetegedés megállapítására használjuk (erre nem is alkalmasak)! Sokkal inkább arról van szó, hogy ezekkel a tesztekkel – különböző eljárásokkal- fényt deríthetünk azokra a környezetben található pollenekre, allergénekre, melyek felelőssé tehetők a kutyánk/ macskánk klinikai tüneteiért. Segítségükkel az immáron tesztekkel beazonosított érzékenyítő anyagokat a későbbiekben megpróbálhatjuk az állat környezetéből eltávolítani (pl.poratkára érzékeny állatot kerti közegbe költöztetni) vagy reálisabban felhasználhatjuk őket az ún. “Allergén-specifikus immunterápia” elkezdéséhez is. Tehát az allergiateszteket inkább az atópia kezeléséhez, egyfajta diagnosztikai továbblépéshez javasolt elvégezni! 

Fontos kiemelni, hogy az eleség-allergia megállapítására ezek a (sem vérből, sem nyálból végezhető) tesztek nem alkalmasak! A vizsgálatok számos tévesen pozitív eredményt hozhatnak, ami miatt a kizárásos diéta összeállításához kevésbé használhatók. Jelenleg az eleségallergia megállapítására kizárólag a megfelelően kivitelezett eliminációs diéta majd az azt követő provokációs etetési próba javasolt!

Milyen allergiatesztek léteznek?

Jelenleg két típusú teszt létezik a környezetben megtalálható allergének azonosítására:

Intradermalis bőrteszt (IDT): ebben az esetben a bőrbe közvetlenül befecskendezett allergénekre kialakított bőrreakciót bírálják el. Ehhez egy kisebb bőrfelületet leborotválnak, majd apró pontokkal jelzik a befecskendezési helyeket. Az allergéneket, amikkel a teszteket végzik, mindig az adott füldrajzi régió leggyakoribb érzékenyítő összetevőiből állítják össze (tehát nálunk a Magyarországon leggyakrabban előforduló pollenek, poratkák, bolhanyál, penészgombák és élesztőgombák kivonatait adják be). Az allergén-kivonatok igen kis mennyiségét fecskendezik csak be a bőrbe. Negatív kontrollként fiziológiás sóoldatot (ez nem vált ki reakciót a bőrben), pozitív kontrollként pedig hisztamint (ez biztosan kivált bőrreakciót) injektálnak be. Kis idő múltán az allergének helyén kialakult bőrelváltozásokat és azok súlyosságát bírálják el. Annak az anyagnak a helyén, amire az adott állat érzékeny, duzzanat vagy bőrpír alakul ki. A legerősebb bőrreakciót kiváltó allergének felelősek az állat környezeti allergiájáért, ezeket lehet a későbbiekben felhasználni az egyedileg kialakított immunterápiához.
A bőrtesztet az esetek többségében éberen is el tudják végezni, bizonyos esetekben azonban szükség lehet az állat bódítására a reakciók pontos elbírálásához. Az eredmény pár órán belül rendelkezésre áll, viszont maga a vizsgálat az előkészületek és az elbírálás miatt időigényesebb. Nagyon fontos, hogy a bőrtesztet tapasztalt vizsgáló végezze el, forduljunk ezzel kapcsolatban specialistához, aki felvilágosítást adhat ennek a menetéről.
Egyes gyógyszerek (pl. szteroidok, antihisztaminok) szedését a teszt előtt pár héttel be kell fejezni!

Vérből végezhető szerológiai teszt: a vizsgálat során a környezetben található allergének ellen a szervezetben (vérben) termelődő ellenanyagok (IgE antitestek) mennyiségét mérik. Azok ellen az allergének ellen, melyekre az állat leginkább érzékeny, több antitest termelődik, ezáltal tudjuk azonosítani és később immunterápiához kiválasztani azokat.
A teszthez nem szükséges speciális eszköz, egy átlagos vérvételre kell a Tulajdonosoknak felkészülni, bódítást így legtöbbször nem szükséges alkalmazni. Gyorsan és egyszerűen kivitelezhető módszerről van tehát szó. Célszerű éhgyomorra hozni kedvencüket. A levett szérumot az állatorvos továbbítja az allergiateszt elvégzésére szakosodott laboratóriumba, ahonnan az eredményt 1-2 héten belül kapják kézhez. 

Mikor és hogyan érdemes allergiatesztet végeztetni?

Allegiatesztet a fentiek értelmében tehát nem az atópia diagnózisának felállítására javasoljuk elvégeztetni, hanem az ún. Immunterápiás kezelés megkezdéséhez. A beazonosított allergénekkel egy egyénre szabott és csekély mellékhatásokkal járó terápiás lehetőség nyílik meg előttünk.
A teszteket a legjobb eredmény eléréséhez, az allergének sikeresebb beazonosításához célszerű az aktív tüneteket mutató állatból, de legkésőbb a tünetek megszűnését követő 1-2 hónapban elvégeznünk. Amennyiben kedvence tartós kezelés alatt áll, mindenképpen jelezze azt az allergiateszt elvégzése előtt állatorvosával! Az intradermalis bőrteszt előtt ugyanis egyes gyógyszerek (pl. szteroidok, antihisztaminok, egyes nyugtatók stb.) szedését fel kell függeszteni mert jelentősen befolyásolhatják az eredményeket. A vértesztekre ezeknek jóval kevésbé van hatása, így ennél a vizsgálatnál kevésbé szükséges szigorúnak lennünk. 

Lehet-e negatív az allergiateszt egy atópiás állatnál? 

Sajnos előfordulhat, hogy a kutya/ macska minden, környezeti allergiára jellemző tünetet mutat, az elvégzett allergiateszt (vérteszt) mégis negatív eredményt hoz. Ennek a pontos tudományos magyarázatát még keresik, a jelenséget ún. “atópia-szerű bőrgyulladásnak” (atopic-like dermatitis) nevezik. Ebben az esetben az allergéneket nem tudjuk beazonosítani, így immunterápiára sem nyílik sajnos lehetőség. A kezelése (az immunterápia kivételével) ugyanakkor az atópiás terápiás elveknek megfelelően történik.