Menü Bezárás

Bolhanyál-allergia és bolhásság

Bolhanyál-allergia kutyákban és macskákban

Kifejlett bolha (Ctenocephalides felis) mikroszkópos képe

Számos külső parazita okozhat fertőzést és viszketegséget, bőrbetegséget kisállatainkon, de ezek közül a leggyakrabban a bolhássággal találkozhatunk. 

Önmagában a bolhásság is egy viszketést kiváltó tényező, hiszen a bolhacsípések is kellemetlenek egy állat vagy akár az emberek számára. Ezen kívül azonban a bolha nyálában megtalálható bizonyos fehérjéket egyes egyedek allergénként, egyfajta idegen anyagként azonosítják és túlérzékenységi immunreakciót alakíthatnak ki a jelenlétére, ez felelős a súlyosabb bőrelváltozások kialakulásáért. Tehát magát a bolhanyál-allergiát és a vele járó kellemetlen tüneteket akár egyetlen bolha csípése is kiválthatja!

Mikor számíthatunk arra, hogy bolhás lesz a kedvencünk?

Maguk a bolhák (Ctenocephalides felis vagy canis) a magyarországi klímaviszonyok között egész évben fertőzhetik kedvenceinket. A téli hideg idő vagy a nagy nyári meleg sem szab gátat legtöbbször a szaporodásuknak. Szabadban élő, kijáró, kerti kutyák és macskák kifejezetten veszélyeztetettek, de a lakásba észrevétlenül behurcolt bolhák is vidáman tovább szaporodhatnak és fenntarthatják a fertőzési láncot. Ha úgy vesszük, a leggondosabb tartás mellett is előfordulhatnak! Ezen kívül az együtt tartott állatoknál, nagyobb kutya-vagy macskaközösségekben a bolhásság kifejezetten gyorsan terjedhet, de akár egy séta, kozmetika vagy állatorvosi vizit is lehet a forrás. 

Az emberek is elkaphatják a bolhásságot?

A legtöbb kifejlett bolha szeret élete végéig egyazon gazdán élősködni, így annak a valószínűsége, hogy tartósan az emberi testen tartózkodjanak, nem várható. Ugyanakkor nagyobb bolhaterheltésg, a környezetben nagy mennyiségben jelenlévő bolhapopuláció, az állattal való szoros kontaktus (egy ágyban alvás pl.) következtében az embert is megcsíphetik. Ilyenkor apró kipirult göböcskék alakulhatnak ki a bőrfelszínen, melyek viszkethetnek. 

Hogyan diagnosztizálható a bolhásság illetve a bolhanyál-allergia?

Súlyos fertőzés esetén látunk csak kifejlett bolhákat a szőrzetben

Egyszerű lenne azt mondanunk, hogy amikor bolhát látunk egy állaton, akkor diagnosztizálható is a betegség. Ez azonban a valóságban nem így van, hiszen a bolhák csípésükkel, táplálkozásukkal irritálják az állat bőrét, így kedvenceink a létező összes módon megpróbálják ezeket a zavaró parazitákat a bőrfelületről eltávolítani. A viszkető területeket emiatt intenzíven vakarják, harapdálják, nyalják, rágják, hempergőznek, dörzsölik azt. Ezáltal a kifejlett egyedek egy részét sikerrel el is tüntetik a szemünk elől és a felületről. A bolhanyál-allergiás betegeknél pedig akár egyetlen bolha jelenléte is képes tüneteket kiváltani. Tehát az esetek nagy részében a legalaposabb vizsgálódással sem fogunk bolhát találni a szőrzetben, így erre hagyatkoznunk semmiképpen nem szabad!

Amikor mégis nyakon csípünk egy vagy több kifejlett egyedet, az már súlyosabb környezeti terheltségre, súlyosabb bolhafertőzésre utal. A környezetben élő petéket, lárvákat, bábokat szabad szemmel szintén legtöbbször nem veszik észre a Tulajdonosok. Bolhásság gyanúja esetén tehát minden esetben javasolni fogjuk az együtt tartott állatok és a környezet egyidejű, parazita ellenes kezelését. 

Bolhaürülék detektálása

Van a kezünkben azonban egy frappáns azonosítási lehetőség, mellyel a bőrgyógyászati vizsgálat során gyakorta élünk. Ennek alapja, hogy a kifejlett bolhák a szívott vért nem tudják tökéletesen megemészteni, ezáltal a vér egy része így az ürülékükben is megjelenik. A bolhák ürülékét egy sűrű fogazatú kefével könnyedén kifésülhetjük a szőrzetből, egy nedves fehér vatta-vagy papírzsebkendőn pedig a vér kioldódása jellegzetes rozsdavörös elszíneződést okoz. Amennyiben ilyet látunk, biztosra vehető, hogy az adott állaton kifejlett bolhák élősködnek. 

 

Milyen tüneteket okoz a bolhásság és a bolhanyál-allergia?

A legszembetűnőbb tünet a viszketegség kialakulása: ezt az állatok vakarózással, nyalakodással, rágcsálással, dörzsöléssel, hempergőzéssel jelezhetik. Ezek a folyamatok a bőr sérüléseihez és ezáltal könnyedén bakteriális és akár gombás fertőzéseknek is teret engedhetnek, melyek aztán a tünetek további súlyosbodásához vezethetnek. 

Kutyáknál legtöbbször a farok-faroktő-gát területe, hát felső-hátsó része, horpaszok és a mellkasi régiók érintettek a legsúlyosabb bőrgyulladásos jelekkel: a vakarózás miatt sebek, göbök, pörkök jelenhetnek meg, később a gyulladás-nyalogatás, traumás behatások miatt nedvedző bőrgyulladás, szőrhiány is kialakulhat. Bolhaallergia esetében ezek a tünetek pár óra leforgása alatt is kialakulhatnak! A faroktő, horpasz, pofa területén megjelenő hot-spot (traumás nedvedző dermatitis) hátterében is sokszor a bolhanyál-allergia áll. A fertőzés és a bőrelváltozások bármely kutyafajtánál megjelenhetnek bármely életkorban. 

 

Macskák esetében a bolhanyál-allergia a leggyakoribb túlérzékenységi reakció, sokkal gyakoribb, mint kutyákban. Változatos tünetekre számíthatunk náluk is: tipikusabban bolhásság kapcsán legtöbbször “miliaris dermatitis”-szel találkozhatunk, amikor rengeteg apró kis göb, pörk jelenik meg a bőrfelületükön, melyeket főleg a háti szakaszon, a gerinc mentén tapinthatunk ki.

 

 

Az erős vakarózás főleg a fejet és nyakat érinti, karmaikkal sokszor súlyos, mély bőrsérüléseket is okozhatnak magukon. Érdes nyelvükkel való tisztálkodással, nyalakodással szabályos szőrhiányos felületeket képesek létrehozni főleg a hasaljon, háti szakaszon vagy a lábaikon.

 

 

 

 

Az eosinophil granuloma komplex bolhaallergia esetében is gyakori bőr-reakciós mintázat lehet, leggyakrabban az indolens fekély megjelenését írták le a fertőzéssel kapcsolatosan. Másodlagos bőrfertőzések később itt is kialakulhatnak és komplikálhatják a klinikai képet.  

 

 

 

Hogyan kezelhető a bolhásság/ bolhanyál-allergia?

A kezelést megfelelő ektoparazitikumok (bolhairtó készítmények) használatával végezzük. A  fürdetés, samponozás a fertőzést nem képes megszüntetni, a megfelelő bolhaölő készítmény használata ezekben az esetekben elengedhetetlen a gyógyuláshoz! Ezek a termékek elérhetőek cseppek (ún. spot-on készítmények), tabletták vagy állatgyógyászatilag igazoltan hatékony, patikában vagy állatorvosnál beszerezhető gyógyszeres nyakörvek formájában. Figyeljünk rá, hogy egyes, a kutyák számára elérhető cseppes készítmények macskákra kifejezetten mérgezőek és életveszélyesek lehetnek, kerüljük az ezekkel való kontaktus lehetőségét is a cicáknál! Az egyéb riasztó vagy természetes hatóanyag-alapú szerek a parazitás fertőzéseket nem képesek megszüntetni, használatuk ezért nem javasolt! Az ajánlott termékekkel, azok hatóidejével, a kezelés menetével  kapcsolatban mindig egyeztessen állatorvosával!

Sokszor megfeledkeznek róla, hogy a bolhásság bizony fertőző betegség. Egyes állatok nem feltétlenül mutatnak tüneteket, de hordozhatják a kórokozókat. Emiatt kiemelten fontos minden együtt tartott, egymással érintkezésbe kerülő állat egyidejű kezelése! Csak az érintett kedvenc bolhairtása a fertőzési láncot nem tudja megszakítani és a tünetek visszatérnek idővel, a környezetben lévő bolhaterheltésg pedig sajnos tovább nőhet. 

A bolhák a galandférgek terjesztésében is szerepet játszanak

A bolhák emellett terjeszthetnek egyéb betegségeket is, többet között a galandférgességet is. A kifejlett bolhák bélcsatornájában fejlődő apró lárvák a paraziták lenyelésével kedvenceink bélcsatornájába kerülnek, ahol kifejlett bélférgekké alakulnak. Ez az oka, hogy amikor a bolhásság felmerül, minden együtt tartott állatot széles spektrumú, galandférgekre is hatékony féreghajtó készítménnyel is kezelünk

Az állatok bolhairtásán túl legalább akkora hangsúlyt kell helyezni a környezet fertőtlenítésére és tisztítására is: rendszeres porszívózás, felmosás, fekhelyek magas hőfokon való mosása vagy akár cseréje, súlyos fertőzés esetén a környezet vegyszeres kezelése lehet a megoldás.

Bolhaallergia esetén a bőrtüneteket tünetileg viszketéscsillapító gyógyszeres készítményekkel (antihisztaminok, szteroidok, oclacitinib, Cytopoint injekció) csillapítjuk, amíg a kiváltó okot, ezesetben a bolhásságot nem sikerül megszüntetnünk. Bakteriális vagy gombás következményes bőrfertőzések esetében esetenként antibiotikumot vagy gyógysamponos fürdetést, speciális gyógyszereses krémeket, kenőcsöket javasolhatunk. A bolhanyál-allergia kezelésére immunterápia is elérhető, de egyszerűbb a folyamatos bolha-kontroll megvalósítása.