Menü Bezárás

Eleségallergia

Tájékoztató az eleségallergiáról és a diagnózis felállításáról

Az eleségallergia a táplálékban található különböző fehérjékre adott túlérzékenységi reakció, ami esetenként bőrtünetekben is megnyilvánulhat. Előfordulhat önmagában vagy környezeti allergiával (ún. atópiával) egyidejűleg is, egymás hatását fokozhatják.

Az eleségallergia tüneteinek megjelenésére leggyakrabban 1-3 éves kor között számíthatunk, de találkozhatunk vele már igen korán, akár 5 hónapos, vagy épp idősebb, akár 8-10 éves korú állatban is. Fontos megjegyezni, hogy a kialakulásában nem feltétlenül játszik szerepet a táp vagy eleség hirtelen cseréje (bár kétségkívül figyelemfelkeltő lehet), korábban hosszasan etetett eleségre is kialakulhat túlérzékenységi reakció.

Az eleségallergia tünetei változatosak lehetnek és sokszor a környezeti allergiától vagy egyéb túlérzékenységi reakciótól a bőrelváltozások alapján nem különíthetők el. Jellemző bőrtünetek lehetnek: viszketés, bőrpír, egy-vagy kétoldali fülgyulladás, másodlagos bőrfertőzések, a fenék környékének dörzsölése (szánkázás), lábrágcsálás-nyalogatás, bőrkiütések (kisebb göböcskék vagy akár csalánkiütés is). Az esetek egy részében emésztőszervi tünetek is társulhatnak a bőrproblémákhoz: gyakori szellentés, hasmenés, hányás, véres vagy nyálkás bélsár ürítése, kellemetlen szájszag, gyakori böfögés. 

Az eleségallergia diagnosztizálására és megerősítésére jelenleg nem állnak rendelkezésre megbízható állatorvosi tesztek. Szerológiai vérvizsgálat létezik ugyan eleség-allergének “megállapítására” is, de a pozitivitás mértéke legtöbbször nem egyezik a tényleges túlérzékenységgel. Ezért a diéta megválasztásában legtöbbször nem nyújt elegendő és megbízható segítséget. A jelenleg elfogadott egyetlen módszer a diagnosztizálására az ún. eliminációs/ megvonásos diéta szakszerű kivitelezése.

Az eliminációs diéta lényege, hogy állatgyógyászatilag megbízható, állatorvos által javasolt eleséggel etessük kizárólagosan, 8-12 hétig kedvencünket.

Az eliminációs diétáról részletesebben itt olvashatnak: Eliminációs diéta

A bőrtünetek kezelése a diéta időtartama alatt: természetesen a tüneteket mutató, viszkető kutyát vagy macskát legtöbbször kezelni szükséges, főleg a diéta megkezdésének első pár hetében. (az allergének ürülése több hetet is igénybe vehet, amíg javulást tapasztalunk!). Az állatorvos a kórelőzményre, az állat általános állapotára és leleteire támaszkodva dönti el, hogy az adott egyednek melyik a legbiztonságosabb és leghatékonyabb kezelés ebben az időszakban.