Menü Bezárás

Ceruminosus cystomatosis perzsa macskában

Ceruminosus cystomatosis

Gizmó cicának nagyon hálás vagyok, mert általa-általuk egy eddig számomra ismeretlen jelenséggel, betegséggel ismerkedhettem meg. Ismét rájöttem, hogy a bőrgyógyászat milyen sokoldalú és mennyi újat tartogat folyamatosan számomra.

Gizmó cica egy idősebb ivartalan kandúr perzsa macska, akit a fülén 1 éve fokozatosan megjelenő szürkés-lilás hólyagok, göbök miatt küldtek bőrgyógyászati vizsgálatra. A cica a fülét mostanra sokat vakarta, dörzsölte, váladékozott is. Ami miatt megijedtek, hogy a jobb szemzugban is megjelent egy kísértetiesen hasonló képlet.
Mindkét fülkagyló konkáv (belső) részén különböző méretű, helyenként hólyagszerűnek tűnő kerekded szürkés-feketés-lilás képleteket láttam, valahol csak szürkés elszíneződést a bőrben, emellett másodlagos hallójáratgyulladást diagnosztizáltam.

Hosszan nézegetve az elváltozásokat bevallom, kicsit tanácstalanul álltam a dolog előtt, ugyanis előtte még nem láttam hasonlót… Így kértem egy kis gondolkozási időt, hogy utánanézhessek az elváltozásoknak és hogy lehet-e köze a fülészeti panasznak a szemkörnyéken jelentkező bőrcsomócskához. Normális esetben ilyenkor felajánlom a citológiai mintavételt első körben, de sajnos a cicu nem viselte épp gördülékenyen a piszkálódásainkat és súlyos szívbetegsége miatt nem szerettem volna felesleges stressznek kitenni.

Hála a rengeteg színes szakkönyvnek, elég gyorsan ráakadtam a megoldásra: CERUMINOSUS CYSTOMATOSIS lett a megfejtés (de azért megkonzultáltam fülésszel is, hogy biztosabb legyek a dolgomban🙂). Ez a betegség egyfajta macskaspecialitás : középkorú-idősebb, inkább hímnemű macskáknál, sokszor perzsáknál jelentkező, jóindulatú, proliferatív elváltozás (tehát nem daganat). Nem is okozna ez nagy gondot, ha a sok göböcske nem szűkítené-tömeszelné be a hallójáratot, ezzel másodlagos, folyamatos hallójáratgyulladást generálva…

Nagyon érdekesnek találom, hogy macskáknál (itt is perzsák előnyben) a szemkörnyéken, szemhéjakon hasonló elváltozás alakulhat ki, amiket apokrin hidrocystomanak vagy cystadenomanak neveznek.
Azt, hogy Gizmó esetében erről van-e szó, szövettannal lehetne biztosan igazolni (mert sajnos a melanoma pont így tud kinézni példának okáért és neki ugye nagyon nem örülünk…). Erre egyelőre a cica állapota miatt nem került sor.

Nem rosszindulatú, de igazából elég bosszantó betegség mindkettő, mert a göböcskéket-hólyagokat lézerrel, fagyasztással, kémiai ablációval vagy sebészi kimetszéssel el lehet távolítani, de sajnos idővel visszanőhetnek.