Menü Bezárás

Centrális Cushing-kór kutyában

Centrális Cushing kór kutyában

Az ún. Cushing-betegség (hyperadrenocorticizmus) egy nem is oly ritka hormonális kórkép kutyáknál (és kisebb számban cicáknál), melynél a problémákért a szervezetben túlzott mennyiségben termelődő kortizol szteroid hormon a felelős. A folyamat előrehaladtával a számos belgyógyászati panasz (sok vízivás, sok pisilés, kórosan megnövekedett étvágy, cukorbetegség stb.) mellett a betegségre nagyon jellemző bőrtünetek megjelenésével is számolhatunk.

A kortikoszteroidokat a mellékvesék (a vesék mellett található apró, hormontermelő szervek) termelik, melyeket egyfajta felső “vezérlőközpontként” az agyalapi mirigy irányít és felügyel. Ebből következően a hormonális szteroid túlsúly bekövetkezhet a “periférián” lévő zavar miatt, amikor a gondok a mellékvesékben kezdődnek (legtöbbször daganatos folyamat formájában) vagy “centrálisan”, amikor a vezérlőközpont területén (az agyban) alakul ki egy, az esetek többségében jóindulatú góc (ún. mikroadenoma), ami a mellékveséket fokozott működésre és nagyobb mennyiségű szteroid hormon termelésére kényszeríti.

Ez a kis yorkshire kutyus azért érkezett koponya MRI képalkotó vizsgálatra, hogy az agyában sejthető gócpontot (tehát a centrális formát) igazolhassák. Nagyon tipikus bőrtüneteket produkált, ami szinte már tankönyvbe illő volt: látható a jellegzetesen kitelt, hordószerű has, az elvékonyodott bőrön átsejlő vékony erek, a bőrben számos kis fekete “mitesszer” (comedo) és a kiterjedt szőrritkulás is.

A Cushing-kórt számos diagnosztikai teszt eredményének értékelésével tudjuk biztosabban megállapítani. Ebben az esetben a vérvétel és a hasi ultrahang eredménye vetette fel az agyi folyamat gyanúját, amit az MRI vizsgálat is aztán igazolt is egy kis méretű agyalapi mirigy eredetű szövetszaporult formájában. A betegség kezelése legtöbbször gyógyszeresen történik, de az utóbbi időben egyes helyzetekben sebészi terápia is elérhetővé vált.