Menü Bezárás

Kerion (Mycrosporum gypseum fertőzés) kutyában

Dermatophytosis- kerion

Ezt a bőrelváltozást Zsazsa kutyánál egy Microsporum gypseum névre hallgató dermatophyta fonalas gomba okozta. Ennek a gombának a jellegzetessége, hogy ún. geofil fajta, tehát a földben él, innen fertőzi a gyanútlanul dagonyázó és orrukkal mindenféle izgalmas dolgot túró kutyáinkat. Amint a bőrben egy icipici trauma, seb keletkezik (ami lássuk be, előfordul, mert nem finomkodnak), ezek a gombaelemek kihasználva a lehetőséget, már meg is telepedhetnek és fertőzést, majd bőrgyulladást okozhatnak. Ebben az esetben az erős gyulladásos reakció furunculosist (szőrtüszőgyulladást) alakított ki. Ha ez ilyen vagy ennél göbösebb jelleget is ölt, azt becézgetjük mi szaknyelven “kerionnak”.

Zsazsánál bőrkaparékot vettünk a fertőzés igazolására, ezért volt a szájbekötés és a “mindjárt mindmeghaltok” tekintete 🙂 ) szerencsém is volt a mintavétellel (azon túl, hogy mindenki túlélte), mert ilyen gyulladásos gócokból van, hogy csak szövettannal/ biopsziás mintával derül ki, mi is lakik a bőrben.

A dermatophyták közül ezzel a típussal ugyanakkor ritkábban találkozunk, sokkal gyakoribb a praxisban az ún. Microsporum canis gombafertőzés. A dermatophytosis zoonózis, tehát átterjedhet emberre (és másik állatra) is fertőzött szőrszálakkal, hámképletekkel, ragályfogó eszközökkel. Ráadásul mindenféle bőrbetegségre hasonlíthatnak az általuk kialakított tünetek, így mindig ott kell, hogy motoszkáljon a fejünkben, hogy bizony, ez akár gomba is lehet… Többek között ezért is ragaszkodom szinte megrögzötten minden bőrtünetből mintát venni mikrobiológiai tenyésztésre.

A kezelése általában hosszadalmas, legtöbbször hosszú heteket vesz igénybe, bár ha szerencsénk van, az állat immunrendszere is segít idővel legyőzni a fertőzést. Zsazsa esetében gomba-elleni szisztémás (szájon át történő) gyógyszeres kezelést kezdtünk és helyileg is használtak fonalas gomba ellen hatékony krémet naponta 2 alkalommal. Pár hét után már látványos volt a javulás, ugyanakkor az 1 hónappal későbbi tenyésztési eredmény továbbra is kimutatta a fertőzést. Így a terápiát további 1 hónapig volt szükséges folytatnunk.