Menü Bezárás

Macska pemphigus foliaceus

Cirmos macska- Pemphigus foliaceus eset

Cirmos cica még április elején érkezett vizsgálatra és rögtön belopta magát a szívünkbe, mert borzasztó és fájdalmas bőrtünetei ellenére is folyamatosan dorombolt.

Cirmos egy súlyos és ritka autoimmun betegséggel, az ún. pemphigus foliaceusszal küzd. A vezető tünet ennél a kórképnél a sárgásbarna pörk-képződés, mely legtöbbször a fejet (pofát, szemkörnyéket), a füleket és a lábvégeket (ritkán egyéb bőrfelületeket) érinti. Nagyon jellegzetes és ennél a cicánál is látható volt a karomágyak területén megjelenő sárgás, szinte már-már túrószerű felrakódás és a fülkagylók belső felületének a pörkösödése. Szintén sokszor észlelhetünk az emlők körül kialakuló hámló szegélyű elváltozásokat vagy sárgás pörköket is, mint ahogy Cirmosnál is megfigyelhettünk hasonlót.

A diagnózis biztos felállításához szövettani vizsgálat szükséges, ami megmondja nekünk a tutit. Ugyanakkor macskáéknak kifejezetten jellemző tud lenni a pörkök alól vett citológiai mintában megjelenő acantholyticus sejtek jelenléte. Az autoimmun folyamat következtében ugyanis a bőr sejtjei közötti kapcsolat megszakad és a kiszabaduló laphámsejtek ennél fogva lekerekednek, olyanok lesznek, mint egy kis “ökörszem”.

A betegség, mint a legtöbb autoimmun kórkép, komoly, sok mellékhatással járó gyógyszeres kezelést (legtöbbször szteroidot, majd ciklosporint) igényel, melyet szinte mindig életük végéig kell folytatni. A rendszeres bőrgyógyászati és laboratóriumi kontroll vizsgálatok egy ilyen betegség esetén elengedhetetlenek, hogy a cicák minél tovább jó életminőségben élhessék velünk napjaikat.

A képeken a kezdeteket és a másfél hónap kezelési eredményeit láthatjátok folyamatában.