Menü Bezárás

Vasculitis (érgyulladások)

Vasculitis (érgyulladások)

Maga a vasculitis egy nagyon tág témakör, úgynevezett “reakciós mintázat”, ami azt jelenti, hogy egymástól nagyon különböző betegségek is kialakíthatják az erre a bőrbetegségre jellemző tüneteket. Belgyógyászati betegségek, autoimmun betegségek, fertőző betegségek egész sora vezethet az apróbb erekben fellépő gyulladásos reakciókhoz.

Súlyosabb esetekben végtagok, fülszélek, nagyobb bőrfelületek halhatnak el, szeptikus reakciók és életveszélyes állapotok alakulhatnak ki ennek következményeképpen, tehát nagyon nagy a mi állatorvosi felelősségünk, hogy mihamarabb megleljük a kiváltó okot és kezeljük azt. Nem mondom, hogy ez egyszerű feladat lenne, mert a háttérokok, amik ide vezethetnek, pár A4-es oldalban foglalhatók össze és bizony nem kis erőfeszítés (kiegészítő vizsgálatok sora..) szükséges a gazdik és az állatorvosok részéről, hogy ezek között kitaláljuk, az adott esetben mi okozza a tüneteket.

A sikeres kezeléshez a kitartáson túl bizalom és remény szükséges mindegyik fél részéről. A bizalom azért, mert a javulás sajnos legtöbbször kifejezetten lassú folyamat. A remény pedig azért, mert az esetek egy része sajnos a leggondosabb kezelés ellenére sem hoz jelentős javulást. Tehát ilyen esetekben kívánok minden gazdinak és kezelő orvosának kitartást, hogy megleljék az alap okot, bizalmat, hogy a gyógyulás alapjait megteremthessék és reményt, hogy mindezek eredményeképpen a történetük happy end lehessen. 

Az alábbi esetek között található ún. “Fülszéli dermatosis/ ear margin dermatosis vagy seborrhea”, melyet pl. tacskóknál gyakran láthatunk. Ilyenkor a fülszéleken szimmetrikusan, különböző mértékben összetapadt szőrszálakat vagy különböző mértékű korpázást figyelhetünk meg. Esetenként a szőrszálak csomókban könnyedén kihúzhatóak és szőrhiányt (alopeciát) hagynak maguk után. Súlyosabb esetekben a bőr begyullad, megvastagodik vagy akár érgyulladásos tünetek is megjelenhetnek. Ilyenkor jellemzően egy kis háromszög alakú területen alakul ki a szövetekben elhalás és anyaghiány.

Ebben az esetben valószínűleg ún. ischaemiás dermatopathiával (egyfajta “sejtszegény érgyulladással”) álltunk szemben. Ennél a betegségnél a biztos diagnózishoz szövettani biopsziás vizsgálat nélkülözhetetlen lett volna, ez sajnos nem történt meg, így csak a kórelőzményre és a tünetekre hagyatkozhattam a kórkép diagnosztikájában. Ezeknél a betegeknél a bőrtünetek igen kiterjedtek (generalizált forma) lehetnek és a fülszéleken, nyomásnak kitett bőrfelületeken, lábvégeken az érgyulladás következtében fekélyek, majd vaskos pörkkel fedett sebek alakulnak ki, helyenként nagyobb szőrhiányos felületekkel. Jellegzetesen az elváltozások éles határúak, a széleik pigmentálódhatnak és térképszerű szürkés foltok jelenhetnek meg a bőrben. A kialakulásának okát ennél a yorkshire terriernél a kiegészítő vizsgálatok sorával (részletes vérvizsgálat, vérkenet elemzés, hasi ultrahang, mellkas röntgen, bőrfelület citológiai vizsgálata) nem sikerült megtalálnunk, de a megkezdett terápiával a tünetek pár hét alatt javulni kezdtek.

A vasculitis egyes esetekben nagyon súlyos, akár életet veszélyeztető állapot is lehet. Ennél a komondor kutyánál a lábvégekben a kisebb vérerek gyulladása majd elzáródása következtében elhalás indult el. A szövetek és a bőr életképességének csökkenését jelzi az éles határú szürkés elszíneződés. A bőr a későbbiekben ilyenkor ellökődik és akár a lábujjak vagy a karmok is leeshetnek a folyamat következményeképpen. Ennél a betegnél valószínűleg egy korábbi kullancs okozta parazitás fertőzés vezetett a súlyos tünetek kialakulásához.