Menü Bezárás

Gócos faggyúmirigy-gyulladás (sebaceous adenitis)

A sebaceous adenitis- Gócos faggyúmirigy-gyulladás

Miről is van szó és mi okozza a betegséget?

A gócos faggyúmirigy-gyulladás (sebaceous adenitis) egy ritka, ún. immunmediált kórkép, mely  kutyákban, macskákban, nyulakban, lovakban, de akár emberben is előfordulhat. Egyes kutyafajtákban gyakrabban fordul elő a betegség: akita, vizsla, uszkár, spániel, havanese, , csaucsau, németjuhász, lhasa apso. Akitában és uszkárban örökletes jellegét is leírták.
A betegség kialakulásának oka a mai napig kutatás tárgya, valószínűleg  különböző gyulladásos folyamatok vezetnek a bőrben lévő faggyúmirigyek károsodásához, majd elsorvadásához.
A faggyúnak a bőrben több szepere van, leginkább hidratáló és antimikrobiális hatása fontos a mindennapi bőrflóra egyensúlyának megtartása szempontjából. Ha a faggyúmirigyek sérülnek, kevesebb faggyú termelődik, ami idővel a tünetek súlyosbodásához vezethet.

Milyen tüneteket láthatunk?

Legtöbbször az állat szőrzetének “ápolatlanná válása”, “csapzottsága”, esetleg színének változása tűnhet fel a tulajdonosoknak. Főleg a nyakon fent, füleken, a lapockák között, a fejtetőn, gerincvonal mentén a törzs hosszában vagy a farok területén láthatunk összetapadt szőrszálakat, melyeknek az alapjában sokszor fedezhetünk fel jellegzetes sárgásfehér, zsíros faggyútörmeléket, korpát. Idővel a szőr megritkul, szabályos foltokban kihullhat, vagy egyszerűen az egész bunda “molyrágta” jellegűvé válik. A tünetek különbözhetnek rövid- és hosszúszőrű kutyák esetében. Súlyos esetekben a fejen, füleken, háton, törzs oldalán, farkon és a lábakon is nagy területeken szőrvesztés, pigmentáltság, göbök jelenhetnek meg. 

A folyamat előrehaladottságával párhuzamosan súlyos korpázás, vaskos pörkök és másodlagos bőrfertőzések jelenhetnek meg. A betegség jellemzően nem viszket, azonban a felületen elszaporodó baktériumok és élesztőgombák következtében később tapasztalhatjuk. 

     

Hogyan lehet diagnosztizálni?

Bár a tünetek megjelenése ráutaló lehet, biztos diagnózist csak szövettani vizsgálattal (ún. biopsziás mintavétellel) lehet felállítani.  

Hogyan kezelhetjük?

A sebaceous adenitis sajnos jelen tudomásunk szerint nem gyógyítható betegség. Ugyanakkor számos lehetőségünk van, hogy javíthassunk az állapoton. Minél korábban születik diagnózis, annál jobb esélyekkel számolhatunk. Minél később, minél előrehaladottabb esetekkel dolgozunk, annál nehezebb szép eredményeket elérnünk (de nem lehetetlen 🙂 )

Milyen kezeléseket alkalmazhatunk?

Nagyon jótékony és szükséges ezeknél a betegeknél a helyi kezelés. Ehhez samponokat, habokat, spray-ket vagy spot-on készítményeket is alkalmazhatunk. Lényeg a pörkök és a korpa mennyiségének csökkentése, a bőr puhítása és a másodlagos bőrfertőzések szükség szerinti kezelése. 

Samponok: 

 • Virbac Sebolytic, Douxo Seb sampon, Zincoseb sampon, (Peroxiderm sampon)

Bőrfelületbe dörzsölve, masszírozva: 

 • 50-75% propilén-glikol, 
 • Balaolaj 50% (kis vízzel higítva) akár 2 órán át fennt hagyva, utána samponnal öblítve
 • Mandulaolaj: súlyos esetekben naponta alkalmazható bedörzsölve, nem kell lemosni

Spot on készítmények, melyek alkalmazhatóak hetente 1-2 alkalommal bőrre cseppentve: 

 • Douxo seb spot on, 
 • Allerderm spot on, 
 • Dermoscent Essential spot on, 
 • Dermoscent Pyo spot on

Spray-k, habok 2-3 naponta alkalmazva (súlyos esetben akár naponta): 

 • Douxo Seb mousse vagy hab, 
 • Zincoseb spray

Kiegészítő, szájon át alkalmazható készítmények:

 • A-vitamin : 10000-30000NE/ állat (kb 1000NE/ kg)
 • Omega 3/6 zsírsavak: átlag 2x400mg kapszulás formában, állatgyógyászati bőrtápláló olajokból 2-4x-es mennyiséget kell naponta adni!
 • Ligetszép olaj kapszula: 2x400mg
 • Tőkehalmáj-olaj kapszula: 2x400mg
 • Naponta 1x adható kiegészítésképpen tonhal vagy szardínia az eleséghez adva pluszban

Immunmediált betegség révén a korai immunszupresszív kezelés, az ún. ciklosporin terápia jelentősen javíthat a prognózison, kevesebb a visszaesés és több a tapasztalható javulás a betegeknél. Ugyanakkor előrehaladottabb esetekben is javasolt az adagolása, hiszen segíti a szőr növekedésének a beindulását és mérsékli a bőrben kialakuló, faggyúmirigyek ellen irányuló hgyulladásos folyamatokat. Elérhető készítményei: Cyclavance 100mg/ml oldat, Modulis 100mg/ml oldat, Sporimmun 50mg/ml oldat.