Menü Bezárás

Ischaemiás dermatopathia

ISCHAEMIÁS DERMATOPATHIA KUTYÁKBAN

MILYEN BETEGSÉGET TAKAR AZ ISCHAEMIÁS DERMATOPATHIA?

Az ischaemiás dermatopathia egyfajta, az ún. “sejtszegény” érgyulladások csoportjába tartozó, hasonló szövettani és klinikai tünetekkel járó, de esetenként különböző ok miatt kialakuló ritka bőrbetegségek összefoglaló elnevezése. 

Érgyulladásnak nevezünk minden olyan kórképet, melynél a gyulladásos folyamatok a vérereket támadják, melynek következtében a szövetek tápanyag-és oxigén-ellátottsága romlik. Ez hosszabb távon a bőrben lévő szőrtüszőknek a sorvadásához és változatos, esetenként súlyos bőr- és karomelváltozásokhoz vezet. 

Kutyákban 5 fő altípusba soroljuk az ezzel a betegséggel küzdő bőrbetegeket: 

  1. Örökletes forma (canine familial dermatomyositis- FDM): fiatal korban kialakuló örökletes betegség, mely a bőrt és az izmokat is érinti. Leggyakrabban sheltie, collie, skótjuhász és ezek keverékei érintettek. 

2. Fiatalkori forma (juvenile-onset dermatomyositis-like disease- DM-Like): fiatal korban kialakuló, klinikailag és szövettanilag az előző formával teljesen hasonló betegség, azonban ebben az esetben nincs bizonyított fajta-érintettség és nem bizonyított az örökletes jelleg. 

3. Vakcinázást követően kialakuló körülírt lokalizált panniculitis (localized post-rabies vaccination panniculitis- Post-Rabies): legtöbbször a veszettség oltás helyén később kialakuló körülhatárolt bőrelváltozás. 

4. Vakcinázást követő generalizált forma (generalized vaccine-induced ischaemic dermatopathy- GVIID): legtöbbször a veszettség vakcinázást követően pár hónappal kialakuló, kiterjedt és súlyosabb bőrtünetekben megnyilvánuló betegség.

5. Idiopathikus generalizált forma (generalized idiopathic ischaemic dermatopathy- GIID): felnőtt vagy idősebb korban kialakuló kiterjedt és súlyos bőrtüneteket okozó betegség, mely azonban nem hozható összefüggésbe veszettség oltással vagy egyéb vakcinázással. 

Németjuhász kutyáknál és jack russel terriereknél a fentiektől eltérő, de örölkődő érgyulladással járó bőrbetegségek szintén leírásra kerültek. 

MI OKOZZA AZ ISCHAEMIÁS DERMATOPATHIÁT KUTYÁKBAN?

A pontos okok a mai napig nem teljesen tisztázottak.
Immunológiai (immun-mediált) folyamatok lehetnek a fő kiváltó tényezői, melyek a vérerek falát támadják és vezetnek a bőrtünetek megjelenéséhez. Egyes források szerint genetikai tényezők (pl juhász-kutyák esetében egyes gének jelenléte), környezeti faktorok (pl. UV sugárzás), fertőzések, vakcinázások (elsősorban a veszettség oltás) vagy stressz is közrejátszhatnak a betegség kialakulásában. 

MILYEN FAJTÁKBAN SZÁMÍTHATUNK GYAKRABBAN AZ ISCHAEMIÁS DERMATOPATHIA MEGJELENÉSÉRE? 

Az 1-es fiatalkori, örökletes forma (FDM) a juhászkutyákat (colliek) és azok keverékeit érinti legtöbbször. Ugyanakkor a nem örökletes, fiatalkori 2-es formánál a csau-csau, beauceron, corgi, németjuhász, kuvasz, miniatűr schnauzer, miniatűr tacskó, fox terrier vagy más fajták is érintettek lehetnek. 

A vakcinázás utáni és felnőttkori formák (3-5-ös típusok)  jóval gyakrabban érintik a kistestű, 10 kg alatti kutyákat, mint az uszkár, shi-tzu, Lhasa apso, máltai selyemkutya, yorkshire terrier, pomerániai spicc  vagy a csivava.

Németjuhász valamint jack russel terrier kutyák esetében is leírtak a fentiektől eltérő, örökletes érgyulladással járó bőrbetegségeket.  

MILYEN TÜNETEKET TAPASZTALHATUNK ISCHAEMIÁS DERMATOPATHIÁBAN? 

Az egyes típusokra esetenként eltérő és változatos klinikai kép lehet jellemző. Ugyanakkor a kiterjedtebb bőrelváltozások esetében leggyakrabban a fejen a fülszéleken, fülek belső oldalán, pofán, orron, szem- és szájkörnyéken, farkon, farokvégen és a lábvégeken látunk bőrtüneteket.

A rosszabb vérellátottság miatt a csontos alapú bőrfelszínek könnyebben sérülhetnek, ezért itt súlyosabb bőrtünetek is kialakulhatnak. Nem ritka a karmok és a karomágyak érintettsége sem, melynek következtében a karmok rendellenesen növekednek, puhává, töredezetté és sérülékennyé válnak, sőt, egyes esetekben teljesen betörnek vagy leesnek, ami sántasághoz vezet. 

A bőrtünetek közül a legjellemzőbbek az érintett területeken kezdetben kisebb kipirult göbök, esetenként gennyes hólyagok megjelenése, majd később korpázás, fekélyek vagy pörkök kialakulása, melyek igen súlyosak és fájdalmasak lehetnek. A folyamat előrehaladásával szőrhiány, pigment-lerakódás vagy pigment-vesztés és hegesedés fordul elő. 

Egyes formáknal (1-es, 2-es, 4-es, 5-ös) izomsorvadás is megfigyelhető, mely leggyakrabban a rágóizmokat, de súlyosabb esetekben akár egyéb izomcsoportokat vagy a nyelőcsövet is érintheti. Utóbbinál akár megaoesophagus (kitágult nyelőcső) is kialakulhat. 

A bőrbetegség legtöbbször nem viszkető (inkább fájdalmas és kellemetlen), de másodlagos bőrfertőzések esetében ez a helyzet változhat.

A veszettség vakcinázás helyén leggyakrabban szőrhiány és pigment-lerakódás/ -vesztés figyelhető meg a vakcinázási hely körül az oltás utáni 1-3 hónapban. 

Megfigyelhetők a betegeknél szisztémás belgyógyászati egyéb tünetek is párhuzamosan, mint láz, izomgyengeség, étvágytalanság, letargia, májérték-emelkedettség a vérlaborban, nehezebb nyelés, félrenyeléses tüdőgyulladás, nyálzás, fogyás

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLHATÓ AZ ISCHEAMIÁS DERMATOPATHIA? 

A diagnózishoz minden esetben bőrbiopsziás szövettani mintavétel, esetenként az izomból is szövettani mintavétel szükséges. 

Fiatal korban és juhász kutyák esetében habár a klinikai tünetek nagyon ráutalóak lehetnek, de el kell tudni azokat különíteni a fonalas gomba okozta bőrfertőzéstől (dermatophytosis), a demodex szőrtüszőatka fertőzéstől (demodicosis) vagy a másodlagos bakteriális bőrfertőzésektől (pyoderma). 

A felnőttkori formánál a súlyosabb bőrtünetek hátterében a korábban felsorolt fertőző vagy parazitás megbetegedéseken túl az autoimmun/ immun-mediált (erythema multiforme, lupus erythematosus, egyéb érgyulladást okozó betegségek) vagy daganatos kórképekre (bőrlymphoma) is szükséges gondolnunk, mint lehetséges diagnózisok. 

Így a teljeskörű bőrgyógyászati vizsgálat ezeknél az eseteknél nélkülözhetetlen. 

HOGYAN KEZELHETŐ AZ ISCHAEMIÁS DERMATOPATHIA? 

A kezelés a legtöbb esetben komplex, egyedi, nehéz és kihívásokkal teli. Legtöbbször a javulás kifejezetten lassú (több hónap is lehet) és egyedenként is eltérően reagálhatnak a megkezdett gyógyszeres kezelésekre. Ahol már izomsorvadás is kialakul és a bőrtünetek súlyosak és kiterjedtebbek,, ott a prognózis legtöbbször rosszabb. 

Az ajánlott készítmények közé tartoznak az omega 3/6 olajok, az E-vitamin és egy pentoxyfillin nevű gyógyszer. Bizonyos esetekben szteroidos kezelés is szükségessé válhat a súlyosabb tüneteket enyhíteni, azonban ez tovább vékonyíthatja az amúgy is érzékeny bőrt, így az alkalmazásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. 

Az idejében felállított diagnózis mellett is a prognózis kérdéses lehet és sajnos nem minden kutya reagál a megkezdett terápiára megfelelően, még akkor sem, ha mindent az előírtak szerint csinálnuk. 

Az alábbiakat javasolt minden esetben figyelembe venni: 

  • A lehetséges traumáktól védeni kell az állatot- ez sajnos sokszor azt jelenti, hogy nem játszhat a többi kutyával vagy védeni kell séta közben a külső behatásoktól. 
  • Minden viszketéssel járó öntraumát kerülni kell, ami ronthatja a bőrtüneteket! Ezért paraziták és másodlagos viszkető bőrfertőzések ellen mindig védeni és kezelni kell ezeket az állatokat!
  • Az erős UV sugárzást és napozást kerülni szükséges illetve fényvédő krémek használata javasolt a szőrtelenebb és kitett bőrterületeken.