Menü Bezárás

Malassezia dermatitis (élesztőgomba okozta bőrgyulladás)

Élesztőgomba (malassezia) okozta bőrfertőzés kisállatokban

Mi okozza az élesztőgomba okozta bőrgyulladást kisállatokban?

A panaszokat egy Malassezia nevű élesztőgomba okozza, ezen belül is legtöbbször a Malassezia pachydermatis nevű gombafajt azonosíthatjuk a mikrobiológiai tenyésztések során.  Ez  egy speciális szaprofita gomba, mely a bőr felső hámrétegében, a hallójáratokban, bizonyos nyálkahártya-felszíneken (pl. száj- és végbél környéke) és a bűzmirigyben normál körülmények között is megtalálható.
Egészséges egyedekben ezek a mikróbák nem okoznak panaszokat, amennyiben viszont valamilyen háttér-ok miatt a bőr ellenállóképessége meggyengül, az élesztőgombák a felületen (bőrfelszín, hallójáratok) elszaporodnak és ez vezet a jellegzetes tünetek kialakulásához. 

Fontos megjegyezni, hogy az élesztőgomba-túlszaporodás legtöbbször nem fertőző! (emberekre kis eséllyel terjedhet csak (kis zoonotikus potenciál), legtöbbször semmilyen panaszt nem okoz, mint ahogy a környezetükben élő társaiknak sem). 

Milyen háttér-okok vezetnek az élesztőgombák túlszaporodásához? 

Minden olyan betegség, mely a bőr immunrendszerét gyengíteni képes, lehet oka az élesztőgombák bőrfelszíni elszaporodásának. 

Leggyakrabban különböző allergiás bőrbetegségekben (atópia, eleségallergia, bolhanyál-allergia, kontakt allergiák) találkozhatunk vele. Ezekben az esetekben a bőr gyulladásán kívül még a faggyútermelése is fokozódik, ami kedvez az élesztőgombák szaporodásának. Sajnos sok esetben magukra az élesztőgombákra illetve anyagcsere-termékeikre is allergiás reakció alakulhat ki az állatok bőrében, ami a tüneteket és a viszketést tovább súlyosbítja. 

Ritkábban hormonális (pajzsmirigy-alulműködés, ún. Cushing-betegség) vagy egyéb belgyógyászati betegségek (pl. daganatok, cukorbetegség stb.) okozzák a gombák túlszaporodását. 

Egyes kutyafajtákban kifejezett genetikai hajlam van a kórkép kialakulására: west highland white terrier, basset hound, Cocker spániel, máltai selyemkutya, csivava, uszkár, tacskó.

Macskák esetében devon rexek esetében feltételeznek genetikai hajlamot, de leggyakrabban rosszindulatú daganatos folyamatok (hasnyálmirigy- máj vagy béldaganatok) és vírusos megbetegedések (macska AIDS-FIV vagy macska leukózis- FeLV) vezethetnek ezen bőrfertőzés kialakulásához. 

Milyen tüneteket tapasztalhatunk az élesztőgombák túlszaporodása esetében?

Kutyák esetében többször tapasztalhatunk súlyosabb tüneteket, de macskáknál is előfordulhatnak. 

A bőrtünetek nagyon jellemzőek lehetnek: a bőrpíron kívül gyakran az érintett bőrterületek extrém módon viszkethetnek, a bőr ezáltal sebessé, később vastagabbá (akár, mint a rinocéroszok bőre) is válik, vaskos redőket vethet.

Jellegzetes az ilyenkor tapasztalható zsírosabb tapintat, az erőteljesebb, tapadós korpásodás a bőrfelszínen és a sokszor társuló igen kellemetlen szag, melyet érett sajthoz, élesztőhöz vagy akár a lábszaghoz 🙂 szoktak leginkább hasonlítani. 

A hallójáratokban élesztőgomba-fertőzés jele lehet a nagy mennyiségben termelődő barnás, zsíros jellegű fülváladék, a fül viszketése, a hallójárat bőrének megvastagodása. Emiatt a hallójáratok beszűkülése, elzáródása sem ritka.

A lábvégek gyulladása, fokozott nyalogatása, viszketése, kipirultsága, szőrhiánya és a karmok barnás elszíneződése mögött is gyakran azonosítjuk a Malasseziákat. 

A folyamatot sokszor komplikálják másodlagos bakteriális bőrfertőzések is

Hogyan azonosítjuk az élesztőgomba okozta bőrfertőzést? 

Számos lehetőségünk adódik a bőrfelszíni élesztőgombák azonosítására jellegezetes, kuglira jellemző alakjuk alapján: 

  • Bőr lenyomati citológiai mintavétel tárgylemezzel (kis üveglap)
  • Bőr lenyomati citológiai celluxos mintavétel egy cellux-darab segítségével
  • Bőrkaparék vizsgálat szikepengével: ezek a jminták azonban könnyen kiszáradnak, helyette a steril vattapálcával táptalajba süllyesztett minták megfelelőbbek lehetnek
  • A fülekből, lábujjak közti vagy karomágyi területekről fültisztító pálcával vesszük a mintákat, majd kenjük ki tárgylemezre
  • Bőrbiopsziás mintavétel: nem rutinszerű, invazívabb szövettani vizsgálat legtöbbször altatásban vagy helyi érzéstelenítsében

Legtöbbször a lenyomati mintákkal könnyedén láthatóvá tehetjük ezeket a mikróbákat és a számukat, a túlszaporodás mértékét is megállapíthatjuk, ezáltal a kontroll vizsgálatok alkalmával is jól nyomonkövethető ezekkel a módszerekkel a terápia sikere. 

Hogyan kezelhetjük az élesztőgomba okozta bőrfertőzést kisállatokban?

A kezeléshez a bőrtünetek súlyossága és kiterjedtsége függvényében számos terápiás lehetőség közül választhatunk. 

Helyi kezelések esetében elérhetők olyan samponok, melyek antibakteriális hatóanyagukon túl gomba-ellen is hatékonyak, ezáltal hetente kétszer történő alkalmazásuk sokat javíthat a gombás- és bakteriális bőrfertőzés okozta tüneteken.
Egyes készítmények kifejezetten jó zsíroldó- és korpásodást gátló hatásúak, melyek segíthetnek a fokozott faggyútermelést visszaszorítani és ezáltal csökkenteni az élesztőgombák számát a bőrfelületen.
Elérhetők oldatok, spray-k vagy krémek is, melyeket kisebb testfelszínekre használhatunk. Napi kezelésekre a nehezebben elérhető testfelületekre törlőkendőket is előszeretettel javaslok.
A hallójáratok fertőzése esetén a zsíroldó hatású oldatok működnek hatékonyabban. 

Szájon át is alkalmazunk időszakosan gomba-elleni készítményeket (itrakonazol, terbinafin) súlyosabb vagy kiterjedtebb, régóta fennálló vagy rendszeresen visszatérő bőrtünetek esetében. 

Fontos kiemelni, hogy bármely gomba-elleni terápia csak akkor lesz igazán hatékony, ha a háttér-betegséget (legtöbbször allergiás bőrbetegséget) is sikerrel kezeljük!