Menü Bezárás

Bőrkaparék vizsgálat

Bőrkaparék vizsgálat

Az egyik legfontosabb és szinte minden esetben elvégzendő kiegészítő vizsgálati lehetőségünk. Tekintettel arra, hogy a bőrbetegségek hátterében legtöbbször valamilyen fertőzés áll, ezeknek a bőrkaparék-vizsgálattal történő diagnosztizálása vagy kizárása mindenképpen elsőbbséget kell, hogy élvezzen egy mindenre kiterjedő bőrgyógyászati rutin során. A legtöbb esetben a mintát egy külsős, kifejezetten ilyen minták vizsgálatára szakosodott laboratóriumban végeztetjük, azonban bizonyos helyzetekben azt a rendelőben is ellenőrzöm (pl. szőrtüszőatkásság vagy rühatkásság gyanúja esetén). 

Milyen céllal végzünk bőrkaparék-vizsgálatot?

A mintát a bőr felszínén illetve a mélyebb rétegeiben fellelhető mikroorganizmusok kimutatására vesszük:

  • baktériumok (legtöbbször ún. Staphylococcus pseudointermedius)
  • élesztőgombák (ún. Malassezia fajok)
  • fonalas gombák( dermatophyták) 
  • paraziták: szőrtüszőatkák, rühatkák, ragadozóatkák stb. 

A bőrkaparék-vizsgálat legtöbbször tehát egy összetett munkafolyamat, mely mikroszkópos (parazitológiai) vizsgálatból, bakteriológiai- és gombatenyésztésből áll. 

Hogyan történik a bőrkaparék-vizsgálat? 

A bőrkaparékot legtöbbször egy érintett, elváltozást mutató bőrterületről vesszük  esetenként szőrnyírást, előzetes tisztítást vagy fertőtlenítést követően. A tisztításra az állat bőrfelületén sokszor jelenlévő, az utcáról, séták során vagy kertből bőrre kerülő szennyező flóra gyérítése miatt van szükség, melyek a tényleges fertőzést okozó kórokozó kimutatását sokszor nehézzé vagy lehetetlenné teszik. A kaparékot steril szikepenge segítségével vesszük a bőrt felületesen vagy esetenként mélyebben, az első vércsepp kiserkenéséig megkaparva. Egyes paraziták, atkák kimutatásához paraffinolajat is használunk. 

Fontos tudni, hogy ez az eljárás legtöbbször csak igen minimális fájdalmat, enyhe diszkomfortot okoz az állatnak (ami nagyjából egy horzsolással ér fel), pár napon belül a mintavétel helye begyógyul! Ritkán előfordulhat, hogy a súlyosabban érintett bőrterületek, érzékenyebb vagy nehezen hozzáférhető bőrfelszínek megmintázása kellemetlenebb lehet az állatnak, ezért ezekben az esetekben a vizsgálatot – ezt előzetesen a Tulajdonossal egyeztetve – a fájdalom minimalizálása és a biztonságosabb mintavételezés érdekében szükség szerint bódításban végezzük el. 

A mikroszkópos parazitológiai vizsgálat eredménye pár napon belül, míg a bakteriológiai- és gombatenyésztés eredménye 1-2 héten belül várható.