Menü Bezárás

Citológiai mintavétel

Citológiai mintavétel

A bőrgyógyászati vizsgálat során két formáját alkalmazzuk:

  • Ún. lenyomati citológiai mintavétel: az egyik leghasznosabb és szinte azonnali eredményt nyújtó mintavételi technika, mely a legtöbb bőrgyógyászati vizsgálat részét képezi. Segítségével közvetlenül a bőrfelületen jelenlévő baktériumok, élesztőgombák, laphámsejtek, fehérvérsejtek és esetenként előforduló egyéb kóros sejtek (daganatsejtek, ún. acantholyticus sejtek) jelenlétét és azok mennyiségét tudjuk meghatározni.  A kontroll vizsgálatok alkalmával a terápia sikerének, hatékonyságának ellenőrzésére is rendszeresen végezzük. 

A mintavétel rendkívül egyszerű: a bőrfelületre egy üveg tárgylemezt nyomunk és az üveglapocskára tapadó elemeket vizsgáljuk egy gyors festési eljárást követően mikroszóp alatt. A nehezebben hozzáférhető bőrfelületekre (szemkörnyék, talpi felület, ujjak közötti felület) celluxot használunk ugyanerre a célra. 

A hallójárat vizsgálatának is fontos részét képezi a citológiai mintavétel, a fülgyulladások hátterének tisztázására is ezt a diagnosztikai technikát alkalmazzuk. Ilyenkor vattapálcával veszünk fülváladék-mintát és ezt vizsgáljuk tárgylemezre kikenve a mikroszkóp lencséje alatt. 

  • Ún. aspirációs citológiai mintavétel: az előzőhöz képest minimálisan invazívabb vizsgálati eljárás. Ilyenkor egy vékony tűvel gyűjtünk az adott területről (legtöbbször növedékekből, bőrben található göbökből vagy mélyebben helyeződő szövetekből) mintát, majd az így nyert sejteket, váladékot fújjuk ki fecskendő segítségével egy tárgylemezre vagy mikrobiológiai vizsgálatra alkalmas steril tamponra további elemzés céljából. Így a bőrben, bőr alatti kötőszövetben vagy mélyebben helyeződő különböző gyulladásos folyamatok, szövetszaporulatok, mély bőrfertőzések diagnosztizálhatók.  A vizsgálat esetenként nem ad pontos diagnózist, így ismétlése vagy biopsziás mintavétel válhat szükségessé.