Menü Bezárás

Az allergiás bőrbetegek kezelése

Az allergiás bőrbetegek kezelése

Az allergia/ atópia az egyik leggyakoribb viszketést okozó kórkép kutyák és macskák esetében, ezért a kezelésére mostanra számos gyógyszer és helyileg alkalmazható készítmény áll rendelkezésre. Tekintettel arra, hogy az allergia (atópia elsősorban) egy komplex, számos tényező által befolyásolt bőrbetegség, nincs két pont ugyanolyan tüneteket mutató állat, ennélfogva nincs két teljesen egyformán kezelhető beteg sem.

Az allergiás bőrbetegek kezelésével kapcsolatban az alábbiakkal minden Gazdinak szükséges tisztában lenni:

 • az allergiás bőrbeteg állatot szinte kivétel nélkül életük végéig szükséges kezelni!
 • az atópia/ allergia sajnos nem gyógyítható, de megfelelő kombinációs terápiával szinten tartható betegség
 • minden esetet egyedileg, az adott páciens tüneteihez és előzményeihez igazítva kezelünk, nincs egy biztos “recept”, ami minden állatnál azonos módon működik. Ezért a legtöbb esetben hosszú hónapok vagy évek szükségesek egy sikeres, az adott betegre tervezett terápia kialakításához, felkutatásához és felépítéséhez.
 • legtöbbször kombinációs kezelésre van szükség a betegeknél: ez a helyi kezelések (samponos kezelések, krémek, kenőcsök, spray-k) és szájon át alkalmazott kiegészítő készítmények, gyulladáscsökkentő-viszketéscsillapító termékek együttes, változatos használatát jelenti az adott állat tüneteihez igazítva
 • minden terápiát a Tulajdonossal szorosan együttműködve, a Tulajdonos lehetőségeihez mérten szükséges alakítanunk
 • a sikeres kezeléshez elengedhetetlen a rendszeres kommunikáció, a bizalom kiépülése az állatorvos és a Tulajdonos és az állatot kezelő állatorvosok között. A kezelés során előfordulhatnak új tünetek, fellángolások, átmeneti visszaesések, melyeket közös munkával tudunk csak megfelelően szinten tartani.
 • az allergiás bőrbetegeknél a cél a fentiek értelmében egy élhető életminőség biztosítása a célunk, mely legtöbbször nem jelent 100%-os javulást! Minden esetben egyensúlyban szükséges tartani a tüneteket- az életminőséget- a lehetséges gyógyszer-mellékhatásokat- az anyagi és kezelési lehetőségeket, kilátásokat, mely időszakonként a terápia módosításával járhat.

Azonban egy allergiás hajlamú állat sikeres terápiájához nem szabad figyelmen kívül hagyni az alábbi fontos kiegészítő kezeléseket, teendőket sem:

 1. Folyamatos külső parazita elleni védelem: a bolhanyál-allergia az egyik vezető allergiás panasz Magyarországon, akár egy bolhacsípés is képes kiváltani súlyos tüneteket.  Emiatt hazánkban, a tartási és klímaviszonyokhoz alkalmazkodva egész éves megelőző védekezés javasolt a külső élősködők ellen! Több állat együtt tartása esetén kiemelten fontos minden állat egyidejűleg történő kezelése! Javasolt termékek: spot on készítmények megfelelő időközzel alkalmazva, bolha-kullancs- ellen hatékony tabletták (ezek atkák esetében is hatékonyak!), megbízható állatorvosi nyakörvek
 2. Folyamatos belső parazita elleni védelem: rendszeres féreghajtás széles spektrumú féreghajtó készítményekkel. Hazánkban a szúnyog terjesztette szív- és bőrférgesség is egyre nagyobb arányban terjed, emiatt negatív szűrővizsgálatot követően ezek ellen is havonta megelőző kezelés javasolt!
 3. Másodlagosan kialakuló bőrfertőzések kezelése: allergiás állatoknál a bőrben élő baktériumok és élesztőgombák gyakran túlszaporodnak és súlyosabb bőrtüneteket okozhatnak. Rendszeres gyógysamponos fürdetés, helyi antiszeptikus készítmények rendszeres használata, szükség szerint az állatorvos döntése alapján antibiotikum vagy gomba-ellenes terápia is javasolt lehet. 
 4. Fülgyulladások kezelése, fülpanaszok szinten tartása: állatorvosi vizsgálatot követően javasolhatnak fülmosó folyadékokat, szükség szerint kombinált fülcseppeket
 5. Eleségallergia kizárása, az eleség szerepe: a legtöbb atópiás állat egyes, a táplálékban található fehérje összetevőkre is érzékeny lehet. Emiatt ezeknél az állatoknál a megfelelő táppal vagy eleséggel való táplálás kiemelten fontos! A javasolt eledelekről és azok etetésével kapcsolatos információkról az “Eleségallergia” menüpont alatt tájékozódhatnak. 
 6. Rendszeres belgyógyászati szűrővizsgálatok: a legtöbb allergiás bőrbeteg állapotára hatással lehetnek belgyógyászati betegségek is, ezért rendszeres vér-vizeletvizsgálat, hasi ultrahang-vizsgálat javasolt.
 7. Rendszeres bőrgyógyászati kontroll vizsgálatok: egy allergiás bőrbeteg kezelése mindig egyedileg történik, nincs rá egy minden esetben és minden állatnál működő “tuti” recept. Ezért az állatorvos és a Tulajdonos közti bizalom, rendszeres kommunikáció és közös munka elengedhetetlen egy sikeres terápiához.

Milyen gyógyszerek állnak rendelkezésre az allergiás bőrbeteg kedvencünk kezelésére?

Az allergiás bőrbeteg állat kezelésére szerencsére az utóbbi időben egyre több hatékony és kevesebb mellékhatással járó gyógyszer áll rendelkezésre. A megfelelő kezelést ugyanakkor mindig a tulajdonos lehetőségeihez és az állat egészségi állapotához igyekszünk igazítani, sokszor akár kombinációban alkalmazva ezeket.

 • Szteroidos gyulladáscsökkentő kezelés (prednisolon): a legolcsóbb és máig egyelőre a leghatékonyabb kezelési lehetőség. Sokan olvasnak a mellékhatásairól, ezért az ezzel való kezelést mindig gondos mérlegelés és vizsgálatok előzik meg. Megfelelő kontrollokkal és gazdi-állatorvos kommunikációval akár nagyon kicsi dózis is elegendő lehet a betegség szinten tartásához.
 • Antihisztaminok: önmagában enyhébb tünetek esetében javasoljuk, de a többi gyógyszerrel együtt adva azok adagját csökkenteni tudjuk velük. Több típusa is van, mellékhatásuk csak nagyon kevés, olcsók is, ezért érdemes megpróbálkozni akár kiegészítő kezelésként is velük.
 • Ciklosporin: immunrendszert befolyásoló, folyadék formában kapható készítmény (ún. kalcineurin-inhibitor). A szteroidokhoz képest drágább, de kevesebb mellékhatással bír. Rendszerint hosszabb idő (4-8 hét) kell a megfelelő hatás kialakulásához. Ezért a fenntartó, hosszú távú kezeléshez alkalmazzuk legtöbbször. Rendszeres ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat pár havonta javasolunk végeztetni emellett a gyógyszer mellett is. 
 • Oclacitinib (Apoquel): egy speciális, nemrégiben felfedezett áttörő gyulladáscsökkentő gyógyszer, amely nagyon gyorsan képes a viszketést minimálisra csökkenteni vagy megszüntetni, mellékhatása ellenben jóval kevesebb. Hátránya, hogy drága (főleg nagyobb testű kutyáknak) és naponta egyszer vagy kétszer szükséges adagolni, hogy hatékony legyen. Rendszeres alkalamzás mellett időszakonkénti kontroll laboratóriumi vizsgálatok mindenképpen javasoltak. 
 • Ún. deszenzibilizálás, immun-terápia: a vértesztből vagy a bőrtesztből meghatározott, az állatot érzékenyítő  allergéneket kicsi mennyiségben és fokozatosan visszajuttatjuk a kedvencük szervezetébe injekciók formájában. Ennek a célja, hogy az atópiás kutya/ macska fokozatosan “hozzászokjon” az adott allergénekhez (pollenekhez, tárolási atkákhoz stb.) és később ezek ne váltsanak ki túlérzékenységi reakciót. Jelenleg ez az egyetlen tényleges kezelési lehetősége létezik az atópiának, a sikere akár 50-70%-os is lehet! Ez azt jelenti, hogy az esetek több, mint felében egy mellékhatásmentes módszerrel javíthatunk az allergia kiváltotta kellemetlen tüneteken, kisebb részben meg is gyógyíthatjuk azt! A kezdeti költségek ugyan magasabbak, de nem méretfüggőek (tehát nagyobb kutyáknál is ugyanannyiba kerül!).  Hátránya, hogy kezdetben gyakrabban, majd később ritkábban, de legtöbbször életük végéig injekciózni-kezelni kell a pácienseket. 
 • Interferon kezelés: szintén egyfajta immun-terápiának felfogható kezelési módszer. Sikeressége és hatása vitatott, de biztonságos, mellékhatás-mentes lehetőséget biztosíthat. Hátránya, hogy költséges és időszakosan injekciózni szükséges az állatot. 
 • Cytopoint (lokivetmab) injekció (KUTYA CSAK!):  a kutyák részére nemrégiben kifejleszett, ún. lokivetmab hatóanyagot tartalmazó, kifejezetten a viszketés ellen irányuló injekciós készítmény. Egyetlen injekció hatása 4 hétig tart átlagosan. Nagy előnye, hogy mellékhatása nagyon kevés van, használata nem igényel feltétlenül rendszeres laborkontrollt. Költségesebb, ugyanakkor nagyon biztonságos terápiás módszer az atópiás bőrbetegség kezelésében. 
 • Kiegészítő kezelések:
  • samponos fürdetés (antiszeptikus gyógysamponok, hypoallergén samponok, hidratáló samponok)
  • spray-k, emulziók, habok, krémek, kenőcsök, oldatok
  • bőrtápláló vitaminok (omega 3-6 készítmények, A-E-vitaminok, egyéb antioxidánsok)
  • bőrtápláló spot on (“nyak bőrére cseppenthető”) készítmények: hetente bőrre cseppentve fejtik ki a bőrtápláló hatásukat
  • hypoallergén/ bőrtápláló eleségek (az eleség okozta túlérzékenység és az atópia sokszor egybemosódik, a tünetek alapján a kettőt elkülöbíteni nem lehet. Emiatt speciális bőrtápláló vagy hypollargén diéták támogathatják a terápiát)
  • folyamatos bolha-és külső élősködő irtás (cseppek, tabletták, nyakörvek)
  • antibiotikum terápia, gomba ellenes terápia: esetenként, szigorúan indokolt esetben a másodlagos bőrfertőzések kezeléséhez alkalmazzuk ezeket
  • védőgallér, egyéb védőfelszerelések használata: bizonyos helyzetekben, egyes területek kezeléséhez a használatuk elengedhetetlen