Menü Bezárás

Információk a bőrgyógyászati szakrendelésről

Miért lehet szükség bőrgyógyászati rendelésre?

Bőrbetegségekkel, bőrtünetekkel vagy az ehhez kapcsolodó panaszokkal a Tulajdonosok nagyon gyakran keresik fel a kisállatrendelőket, hiszen ezek a problémák sokszor igen feltűnőek lehetnek vagy kellemetlenséget okozhatnak mind az állatoknak, mind a Gazdáiknak a mindennapokban (gondoljunk csak egy szőrhiányos, sebes vagy folyamatosan vakarózó, esetleg fülgyulladással küzdő állatra). 

A bőrbetegségek diagnosztizálása és kezelése sokszor nem egyszerű feladat, hiszen bőrtüneteket számos betegség okozhat (pl. paraziták, fertőző- vagy belgyógyászati betegségek, allergiák stb.). Egyiket a másiktól ránézésre elkülöníteni csak a legritkább esetekben sikerül.  

Ezért minden bőrbeteg állatnál nagyon részletes nyomozói munkát szükséges végezni a helyes diagnózis felállításához, ami sokszor időt és sok türelmet igényel. A bőrgyógyászati szakrendelés célja ezt a szükséges időt megteremteni egy alapos és szakszerű, bőrgyógyász kolléga által végzett vizsgálathoz (átlagosan 60-90 perc az ambuláns 30 perchez viszonyítva), valamint a teendőket, kezeléseket részletesen átbeszélni az állat mielőbbi gyógyulása érdekében. 

Miből áll egy bőrgyógyászati rendelés?

  • A kórelőzmény felvétele: a Tulajdonos alapos kikérdezése az állat tartási körülményeiről, az eddigi tüneteiről, a kezelésekről illetve azok hatékonyságáról. A személyes találkozásunk előtt a legfontosabb részletek kiderítéséhez, a az adott esetre való felkészüléshez a Tulajdonosok emailben vagy a honalpról elérhető bőrgyógyászati kérdőívet kapnak, melyet a vizsgálat előtt vagy legkésőbb a találkozásunkra kérem, hogy kitöltve hozzanak magukkal! Ennek segítségével előzetesen már képet kaphatok az állatot érintő bőrproblémákról és lehetőségem nyílik a célzottabb és hatékonyabb vizsgálatra. 
  • A beteg részletes klinikai fizikális vizsgálata: nem csak a bőrét-szőrét, hanem minden egyéb testrészt és szervrendszert szükséges vizsgálnunk a fejétől a farka hegyéig (hőmérőzés, hallgatózás, hastapintás stb.).
  • A szükséges diagnosztikai tesztek, kiegészítő vizsgálatok elvégzése: az adott esettől és tünetektől függően szükséges eldöntenünk, mi vagy mik a legcélravezetőbb vizsgálati módszerek. Az esetek döntő részében a bőrfelületről helyben ún. citológiai/ szőr/ bőrkaparék-mintákat is veszünk, hogy igazoljuk vagy kizárjuk a bőrben lévő parazitákat, baktériumokat vagy gombákat. Amennyiben a diagnózis felállításához szükséges, vérvizsgálatot, vizeletvizsgálatot, hasi ultrahang-vizsgálatot, mellkas röntgent stb. is javasolhatunk, melyek elvégzésére rendelőnkben vagy az ellátó kollégánál (az adott vizsgálattal kapcsolatos előzetes konzultációt követően) is van lehetőség. A bódításban vagy altatásban végzendő beavatkozásokhoz (pl. bőrbiopsziás mintavételhez) mindig előzetesen időpontot egyeztetünk. 
  • Mindezeket figyelembe véve ezt követi a Tulajdonosokkal való konzultáció, melynek célja a megfelelő terápiás célok kitűzése és a szóba jövő betegségek részletes átbeszélése, a kérdéseik megválaszolása. 
  • Minden esetben részletes, a vizsgálati leletre és a teendőkre is kiterjedő kórlapot adok, amit referált beteg esetében a beküldő állatorvos kollégának is továbbítunk a gördülékeny közös munka érdekében
  • A leleteket, eredményeket a Tulajdonosok és a beküldő állatorvos felé is továbbítjuk, azok eredményeit telefonon vagy személyesen mindig részeletesen átbeszéljük.
    Kérjük, tekintse át, hogy mire van szükség a bőrgyógyászati vizsgálathoz, miket szükséges magukkal hozni a rendelésre: Mit hozzunk magunkkal?

Hol történik a bőrgyógyászati szakrendelés?

A szakrendelést az alábbi rendelőkben végzem, kizárólag előzetes bejelentkezés alapján: Partnerklinikák