Menü Bezárás

Biopsziás mintavétel

 

Biopsziás mintavétel

 

A kiegészítő vizsgálati módszerek közül a leginvazívabb lehetőség, amely ugyanakkor bizonyos bőrbetegségek, egyes bőrfertőzések diagnosztikájához nélkülözhetetlen. 

Mikor van szükség biopsziás mintavételre?

  • minden olyan esetben, ahol a bőrgyógyászati diagnózis az elvégzett kiegészítő vizsgálatok ellenére bizonytalan
  • autoimmun vagy immun-mediált bőrbetegségek gyanúja esetén
  • szövetszaporulatok differenciálásához
  • bőrdaganatok kizárásához/ megerősítéséhez
  • mikrobiológiai vizsgálatokhoz (egyes bakteriális- parazitás- gombás fertőzések diagnosztikájához)
  • szerológiai vizsgálatokhoz (egyes vírusos bőrbetegségek PCR vizsgálata pl.)

Hogyan történik a biopsziás mintavétel?

A biopsziás mintavétel során sebészi úton, steril műtéti körülmények között veszünk a bőrből mintát szövettani- /egyéb laboratóriumi- /mikrobiológiai vizsgálat céljára. Emiatt a bőrbiopsziához szinte minden esetben szükséges az állat bódítása, altatása. Legtöbbször egy vagy több (3-5), csupán  pár milliméteres szövetdarab/ bőr vizsgálatára kerül sor, melyet az egyszerűbb és gyorsabb mintavételhez előre gyártott biopsziás eszközzel veszünk az elváltozást mutató területből. Az így nyert szövetmintát formalinba vagy fiziológiás sóoldatba helyezzük, majd szövettani és/-vagy mikrobiológiai laboratóriumba küldjük tovább, ahol az erre a területre specializálódott szakemberek végzik a vizsgálatát. 

Az eltávolítás helyén keletkező pár milliméteres műtéti sebet egy-két varrattal zárjuk. Gallérviselés legtöbbször szükséges a beavatkozást követően a 10-15 nappal későbbi varratszedési időpontig. 

Mikorra várható eredmény a biopsziás mintavételt követően?

A szövettani eredményt sürgős esetben is 5-7 munkanapon belül, átlagosan kb. 2 hét múlva kapjuk kézhez. A laboratóriumi kiegészítő vizsgálatok legtöbbször 5-14 napon belül készülnek el.