Menü Bezárás

Eliminációs (“hypoallergén”) diéta

Az eleségallergia diagnosztizálására és megerősítésére jelenleg nem állnak rendelkezésre megbízható állatorvosi tesztek. Szerológiai vérvizsgálat létezik ugyan eleség-allergének “megállapítására” is, de a pozitivitás mértéke legtöbbször nem egyezik a tényleges túlérzékenységgel. Ezért a diéta megválasztásában legtöbbször nem nyújt elegendő és megbízható segítséget. A jelenleg elfogadott egyetlen módszer a diagnosztizálására az ún. eliminációs/ megvonásos diéta szakszerű kivitelezése. 

Az eliminációs diéta lényege, hogy állatgyógyászatilag megbízható, állatorvos által javasolt eleséggel etessük kizárólagosan, 8-12 hétig kedvencünket.

Melyek ezek a megbízható tápok vagy eleségek?

  • A megbízható tápok: külön gyártósoron, speciális eljárásokkal készülnek, hogy minimális legyen az allergizáló fehérjékkel való kontamináció. Ennek az eljárásnak és odafigyelésnek, ezáltal megbízhatóságnak  a díját kell megfizetni a táp megvásárlásakor. Ezek a tápok teljes értékűek, tehát tökéletesen alkalmasak hosszútávú etetésre!

 

 • Figyelem! A kereskedelmi forgalomban kapható, “hypoallergénnek” nevezett tápok ezeken az eljárásokon legtöbbször nem esnek át, egyéb fehérjeforrásokkal szennyezettek lehetnek és nincsen rajtuk minden fehérje-összetevő feltétlenül feltüntetve. Ezáltal eliminációs diétára ezeket alkalmazni nem ajánlott. 
 • Állatorvosok által elfogadott, eliminációs diétában alkalmazható tápok: Royal canin Anallergenic (hidrolizált), Royal Canin Hypoallergenic (hidrolizált), Hill’s z/d (hidrolizált- konzerves változata is elérhető), Virbac Hypoallergén (halas alapú hidrolizált), Trovet (új fehérjét tartalmazó) tápok (lovas, nyulas, bárányos, rovaros, növényi fehérjés, struccos, fürjes- konzerves változatuk is elérhető)
 • Esetleg: Eukanuba Dermatosis, Royal Canin Sensitivity Controll, Calibra Hypoallergenic, Farmina Vet Life UltraHypo, Purina Veterinary Diet HA Hypoallergenic
  • Hidrolizált tápok: az alap fehérje (legtöbbször csirke, hal vagy szója alapú) annyira apró molekulákra tördelt, amely már nem vált ki a szervezetben allergiás reakciót, mert a szervezet ezt az aprócska fehérjerészt nem ismeri fel allergizáló fehérjeforrásként. Első választásként emiatt legtöbbször ezeket javasoljuk.
  • Ún. “Új fehérjét tartalmazó tápok”: az állatorvossal közösen kell kiválasztani azt a fehérje-alapanyagot, amellyel az állat korábban még nem találkozhatott. Ezért ezekben a tápokban ritkább fehérjeforrásokkal találkozhatunk, mint pl. ló, bárány, nyúl vagy akár strucc. Olyan kutyáknak vagy macskáknak javasolt, akiknél kevés etxtra ízesítésű tápot próbáltak korábban. 
  • A tápváltásokat célszerű mindig fokozatosan, átmenettel bevezetni, a táptartó dobozt alaposan elmosni vagy lecserélni, hogy ne maradjon benne szennyező fehérje a korábbi tápból. A mérőpoharat szintén cseréljük le. Az etetőtálat alaposan fertőtlenítsük vagy cseréljük le.  
 • Főzött, házilag készített diéta: egy kizárólagos, korábban még nem etetett fehérjeforrás (javasolt: lóhús, szarvashús, vadhús, nyúlhús, esetleg kacsa- egyet kiválasztva) és kutyáknál plusz egy szénhidrátforrás (pl. édesburgonya, sütőtök, paszternák) kizárólagos etetése FŐZVE (nem nyersen!) a diéta időtartamában. Macskának nem szükséges plusz szénhidrátforrás. A főzéshez külön edényt és eszközöket használjunk, melyek nem érintkeznek más fehérjeforrással (külön erre a célra vágódeszka, edények stb.)
  • A nyers etetés hatékonysága az eleségallergiában nem bizonyított! Rosszul kivitelezve súlyos egészségkárosodáshoz vagy fertőzésekhez vezethet!
 • Mindig kérje állatorvosa tanácsát a legmegfelelőbb diéta megválasztásához!

Mit jelent a kizárólagos etetés?: Az eliminációs/ megvonásos időszakban az állat szigorúan csak az állatorvossal megbeszélt tápot vagy eleséget eheti 8-12 hétig. Mellette csak vizet kaphat inni. 

Ezekben a hetekben tiltottak:

  • Mindenféle jutalomfalat: a kutya vagy macska legtöbbször értékeli az etetett hypoallergén eleséget is, mint alternatívát, szívesen fogadja jutalomfalatként is. Vannak speciális hypoallergén jutalomfalatok is forgalomban, ezekről érdeklődjön állatorvosánál!
  • Ízesített kiegészítők, paszták, tabletták: nem kaphat immunerősítőket, ízesített táplálékkiegészítőket, ízesített féreghajtót, fogkrémet, bolha-vagy kullancsirtó tablettát sem. Ha rendszeresen gyógyszert szed, ezt előzetesen egyeztetni kell az állatorvossal és megbeszélni ennek a részleteit
  • Nem kaphat fogápoló stixeket (pl. Dentastix, kutyakekszek)
  • Tejet, zöldségeket, gyümölcsöket, tojást, sajtot, sonkát stb.– egy falatot sem!
 • Egyetlen falat másik eleség vagy kis darab házi koszt a diéta újraindítását vonja maga után!
 • Séták alkalmával javasolt átmenetileg szájkosarat alkalmazni, elkerülni, nehogy a földről hozzájuthasson valamilyen eleséghez
 • Külön etessük az állatunkat a többiektől vagy minden együtt tartott állat ezalatt az időszak alatt hypoallergén eleséget egyen kizárólagosan!
 • Figyeljünk a gyerekekre, családtagokra, szomszédokra, mit etetnek! Hívjuk fel a figyelmüket kedvencünk speciális diétájára és ennek fontosságára! (“nem, nem fog éhenhalni”- a hypoallergén diéta ugyanúgy teljes értékű táplálást tesz lehetővé a kutya/ macska egyedi igényeire alakítva)
 • Kijáró macskáknál a hypoallergén eliminációs diéta sikere nem megbízható (vadásznak, más macska eleségéhez hozzáférnek stb.), így érdemes ebben az időszakban őket bent, szigorú megfigyelés és kizárólagos etetés mellett tartani

Provokációs periódus: a 8-12 hetes eliminációs/ megvonásos szakaszt követően javulás vagy a tünetek megszűnése esetén a biztos diagnózishoz provokációs etetést szükséges végeznünk. Ezt egy korábban etetett táppal is végezhetjük vagy egyesével meghatározott fehérjékkel szépen sorban (pl. először csirke, majd marha, majd sertés stb.). A provokációhoz egyetlen etetés is legtöbbször elegendő! Ezt követően két hetes megfigyelés alatt vizsgáljuk, hogy a korábban tapasztalt tünetek újra felbukkannak-e. Ez legtöbbször pár nap alatt bekövetkezik, ha valóban eleségallergiában szenved az állatunk. Csak ebben, kizárólag ebben az esetben lesz ténylegesen igazolt az eleségallergia diagnózisa! Amennyiben a provokáció időszakában nem történik visszaesés, a korábban tapasztalt tünetek hátterében nagy valószínűséggel nem az etetett fehérje vagy eleség állt. Új fehérjékkel való provokációt két hetente tudunk végezni, fokozatosan kizárva a lehetséges allergéneket.