Menü Bezárás

A macskák eozinofil granuloma komplexe

      A macskák eozinofil granuloma komplexe (EGK)

A betegségről általában

Az eozinofil granuloma komplex (EGK) tipikusan macskákra jellemző, többféle megjelenésű gyulladásos kórkép összefoglaló elnevezése. Egyfajta “reakciós mintázatról” van szó, ami azt jelenti, hogy sok háttérok vezethet az EGK-ra jellemző változatos bőrtünetek kialakulásához, ugyanakkor mélyben, a macskák bőrében a legtöbb esetben hasonló jellegű gyulladásos folyamatok zajlanak.
Habár szövettani kép sokszor különbözik, a citológiai mintákban gyakran láthatjuk a jellegzetes eozinofil sejteket. 

 

Három megjelenési formáját (melyek akár egyidejűleg is megjelenhetnek egyazon betegnél!) különítjük el:
EOSINOPHIL GRANULOMA
EOSINOPHIL PLAKK
INDOLENS FEKÉLY
A három fenti csoport ugyan tünetileg jól elkülönül egymástól, ugyanakkor a kialakulásukért hasonló okok tehetőek felelőssé.

Mi okozza a macskák eozinofil granuloma komplexét?

A válasz a mai napig teljesen még nem ismert, amit azonban tudunk, hogy egyfajta túlérzékenységi reakció zajlik a háttérben. Ezt a túlérzékenységi reakciót számos tényező kiválthatja. Leggyakrabban valamilyen allergiás bőrbetegség (bolhanyál-allergia, táplálékallergia, környezeti allergia), szúnyogcsípés és akár “saját anyagok” (a macska nyála vagy bőrképletei) is okozhatják. Ritkábban idegentestek (kisebb katusztüske, növényi darabkák, rovardarabkák), trauma, irritációk, kontakt bőrreakció, baktériumok okozta fertőzés, parazitózisok (pl. atkásság) vagy akár fonalas gombafertőzés (microsporiasis) is igazolódnak a háttérben. Az utóbbi időben egyes macskaállományokban a genetikai öröklődésre is fény derült. 

Milyen tüneteket láthatunk EGK esetén?

A három forma többféle megjelenési formában, több területen is látható. Érdekessége a betegségnek, hogy nem csak a bőrben, de akár a nyálkahártya-bőr átmeneteknél és nem ritkán a szájüregben is találhatunk elváltozásokat. Az egyes formák önállóan vagy akár egy állaton többféle alakban is megjelenhetnek. 

Milyen EGK formákat különíthetünk el?

1. Eozinofil granuloma: valójában csak ez az egy forma az, mely igazából szövettanilag is granulómás jelleget mutat. Általában tömöttebb göb, vonalszerű “heges terület” vagy kiemelkedő duzzanat formájában találkozunk vele. Az elváltozás sokszor vörhenyes, a közepe jellemzően sárgás árnyalatú lehet, felülete idővel akár ki is fekélyesedhet. A jellegzetes, általában nem viszkető elváltozások a testen szinte bárhol megjelenhetnek, a bőrben tipikusabban a combéleken, könyökhajlatoknál, az ajkak szélén (jellemző állduzzanatot okozva) és talppárnákon fedezhetjük fel őket. A talpi elváltozások fájdalmasak lehetnek, emiatt sántítás is előfordulhat. A szájüregben is kialakulhatnak göbös/ fekélyes elváltozások a nyelven és a szájpadláson, ilyenkor nem ritkán nyálzást, nyelési vagy evési nehézségeket is tapasztalhatunk. 

 

2. Eozinofil plakk: kiemelkedő, vörös, nagyon viszkető, sokszor nedvedző és fekélyes és sokszor összefüggő elváltozások, melyek bármely testrészen előfordulhatnak, leggyakrabban azonban mégis a hasi-lágyéki területen és a combok belső-hátsó felszínén láthatjuk. Ezeket a területet a macskák legtöbbször elérik, a nyalogatással a gyulladásos folyamatokat tovább erősítik.

 


3. Indolens fekély:
a felső ajkakon a középső területen vagy a szemfogak magasságában kialakuló jól körülhatárolt, a széli részeken kissé kiemelkedő mély, fekélyes elváltozás. Az egyik legijesztőbb megjelenésű forma, a fekély akár egy nagyobb, félhold alakú anyaghiányt hozhat létre a felső ajkak területén. Kinézetével ellentétben ez a típus mégis kevésbé bizonyul fájdalmasnak vagy viszketőnek. 

 

Hogyan diagnosztizáljuk az eozinofil granuloma komplexet?

Az EGK bőrtüneteit számos egyéb bőrbetegségtől (bakteriális, gombás, vírusos, parazitás, daganatos, autoimmun) szükséges elkülönítenünk. A diagnózist a részletes kórelőzmény felvétele, az állat alapos klinikai vizsgálata, a jellemző bőrtünetek és a kiegészítő vizsgálatok (bőrkaparékvizsgálat, citológia, biopsziás mintavétel) segítségével állíthatjuk fel. 

Hogyan kezelhetjük az eozinofil granuloma komplexet?

Egy EGK-s macskát legsikeresebben a kiváltó ok felderítésével és kezelésével gyógyíthatunk. Ez sajnos nem mindig egyszerű feladat és “kutatómunka” hosszú hónapokat is igénybe vehet. Tekintettel arra, hogy a legtöbb EGK-s forma hátterében valamilyen allergiás háttérokot sejtünk, emiatt az allergiás bőrbeteg állatokra vonatkozó protokoll elvégzését javasoljuk:

  • A szigorú bolha- és parazitairtás, majd ezek kontrollja minden együtt tartott állat esetében kiemelten fontos! 
  • Szúnyogszezonban javasoljuk ezeket a cicákat bent tartani a szúnyogcsípések elkerülése érdekében. 
  • A táplálékallergia kizárására 8-12 hetes eliminációs diéta indokolt
  • A környezeti allergéneket erre alkalmas tesztekkel azonosíthatjuk és ez alapján immunterápiás kezelést is kezdhetünk 

A tüneti kezelés az alap ok felderítéséig mindig egyedileg, a macska állapotához, klinikai tüneteihez és a Tulajdonos lehetőségeihez igazodva történik. A bőr- és szájüregi elváltozásokat gyógyszeresen leghatékonyabban és leggyorsabban szteroid készítményekkel tudjuk kezelni, de esetenként az alkalmazott antibiotikum terápia is javulást hozhat. Hosszabb távon a kevesebb mellékhatással bíró ciklosporin is jó megoldás lehet. Az EGK kezeléshez alkalmazhatunk továbbá interferont, bőrtápláló olajakat nagyobb dózisban, antihisztaminokat esetleg a klórambucil hatóanyagot. 

Kigyógyulhat a cicám az eozinofil granuloma komplexből?

Amennyiben az EGK-t kiváltó okot sikeresen felkutatjuk és kezeljük (pl. bolhanyál allergia esetén a bolhákat kiirtjuk és távol tartjuk vagy táplálékallergia esetén hipoallergén tápra váltunk), a tünetek akár véglegesen is megszüntethetők. Környezeti allergiával küzdő pácienseknél azonban időszakos romlásokra vagy egész évben változó súlyosságú tünetekre számíthatunk. Egyes esetekben a háttérokra minden erőfeszítésünk ellenére sem derül fény (ún. idiopatikus forma), ilyenkor az állat élete végéig történő gyógyszeres kezelése is szükségessé válhat.  Jó hír ugyanakkor, hogy ritkább esetekben a probléma csak egyszeri és időnként magától enyhülő vagy megszűnő bőrtünetekkel is járhat.