Menü Bezárás

Alopecia X

Alopecia X

Mi is az az Alopecia X betegség?

Az alopecia X egy ritka bőrgyógyászati megbetegedés, amely felnőtt kutyákban jellemző szőrritkulást, szőrhiányt okoz. Rengeteg neve ismert a szakirodalomban, amely mind arra utal, hogy a patomechanizmus, a kialakulás menete nem teljesen ismert, de valamilyen hormon-termelődési zavart vagy a szőrtüszőkre gyakorolt hormonális hatást sejtenek a hátterében. Hívták korábban pseudo-Cushing szindrómának (mert tüneteiben a Cushing-betegséghez nagyon hasonlít, de a vérbeli eltérések nem jellemzőek ennél a betegségnél), felnőttkori növekedési hormon-hiánynak, felnőttkori hyposomatotropismusnak, ivari hormon reszponzív dermatosisnak (mert ivartalanítást követően gyakran megindult a szőrnövekedés), fekete bőr betegségnek (utalva az idővel kialakuló pigment-lerakódásra a bőrben), nyírás utáni alopeciának (nyírás után lassabban nőtt vissza vagy nem nőtt vissza a szőrzet), sőt, gyapjas szőr szindrómának (mivel “gyapjas” kutyafajtákat érint elsődlegesen) is.
Jellemzően az északi “gyapjas” kutyafajtákban és főleg a hím ivarúakban számíthatunk a megjelenésére: csau-csau, szibériai husky, alaszkai malamut, pomerániai törpespicc, szamojéd kutyákban emiatt gyakrabban látjuk, de uszkárban is megfigyelhetjük. 

Milyen tüneteket láthatunk Alopecia X betegség esetén? 

 A tünetek leggyakrabban fiatal felnőtt kutyákban, 1-3 éves kor között jelennek meg. Először a szőrzet ritkulása, a szőr színének vagy jellegének (egész “kölyök-kutya” jellegűvé válhat) a változása tűnhet fel. Gyakran észlelik a tulajdonosok, hogy a korábban lenyírt szőrzet nem vagy csak részben nő vissza.  Ezzel ellentétben gyakori, hogy a bőrt ért traumák, például egy bőrkaparék-vétel helyén rendszerint normál szőr nő vissza! (ez látható az első képen is egy kis fekete szőrpamacsként). A súrlódásnak vagy nyomásnak kitett felületeken a szőrhiány hamarabb kialakul, így a farkon, nyakon vagy a combéleken számíthatunk először a tünetek megjelenésére. Később, évek múltán akár teljes alopecia (szőrhiány) is kialakulhat. A szőrtelen bőrfelületek pigmentálódhatnak (hyperpigmentáció), feketés színűvé válhatnak, melyet a napsugárzás tovább ronthat (így érdemes ruhával a kopasz területeket védeni). Belgyógyászati panaszok ennél a betegségnél ritkán fordulnak elő (szemben pl. a Cushing-betegséggel), ha mégis tapasztalunk hasonlót, az valószínűleg egyéb háttérbetegségből fakad. 

     

Hogyan diagnosztizálható a betegség? 

Bár a fiatal életkorban jellemző bőr-szőrtünetek megjelenése az északi kutyafajtákban már ráutaló lehet, a diagnózis minden esetben csak egyéb, szőrhiányt okozó betegségek kizárásával (pajzsmirigy alulműködés, Cushing-kór, ivari hormon túltermelődés, follicularis dysplasiák, ún. telogen effluvium) történik. Ezért szükség lehet részletes fizikális vizsgálaton túl  vérvizsgálatra, vizeletvizsgálatra, ultrahang vizsgálatra, a bőr részletes és alapos vizsgálatára, bőrkaparék és esetleg bőrbiopsziás mintavételre is. 

Hogyan kezelhető az Alopecia X?

A betegség alapvetően az életet nem veszélyeztető jóindulatú esztétikai probléma, így a kezelést a különböző gyógyszerek mellékhatásait, előnyeit és hátrányait mérlegelve lehet javasolni.
Melatonin kezelés kisebb testű kutyákban hatékonyabban használható és biztonságos, maximum enyhe szedációt okozó mellékhatással bíró tobozmirigy-hormon kiegészítést jelent, mely szerencsés esetben pár hónap alatt rendezheti a szőrhiányt.
Javasolt a beteg egyedek ivartalanítása, mely a hormonális változások eredményeképpen javíthatja az állapotot. Használhatóak implantátumok (deslorelin) is erre a célra, melyek átlagosan 6 hónapos hatással bírnak.
A finaszterid egy antiandrogén szer, melyet pomerániai spiccekben vizsgáltak, rutinszerű használata nem elterjedt.
A trilosztán tartalmú gyógyszerrel is vannak pozitív tapasztalatok, pár hónap kezelés hozhat javulást. A gyógyszer ugyanakkor drága és az előzőekhez képest összességében több mellékhatással bír, rendszeres és szigorú labor-kontroll mellett javasolt csak a használata.
Amennyiben nem kezeljük a beteget, figyelni kell rá, hogy a szőrtelen bőrt védjük az erős napsugárzástól, hűvösebb időben pedig használjunk ruhát ezeknél a betegeknél.